Linkovi

Salehi: Iran može sam da proizvede gorivo


Otvaranje postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva u Isfahanu 9. aprila 2009.
Otvaranje postrojenja za proizvodnju nuklearnog goriva u Isfahanu 9. aprila 2009.

Direktor iranskog programa za atomsku energiju Ali Akbar Salehi kaže da njegova zemlje sada može da proizvede nuklearno gorivo neophodno za rad nuklearnih reaktora.

U intvervjuu objavljenom danas u iranskim medijiima Salehi je izjavio da je Iran u gradu Isfahanu izgradio objekat sposoban da proizvede nuklearno gorivo, dodajući da je politika zapada prema Iranu zapravo ubrzala nuklearna dostignuća Teherana. U izveštaju nije objašnjena ta izjava.

Ovakav razvoj događaja mogao bi da zakomplikuje nastojanja da se ugovori razmena nuklearnog goriva sa Iranom, što su pre više od godinu dana, predložile Ujedinjene nacije, s namerom da Iran šalje svoj uranijum u inostranstvo na obogaćivanje i transformaciju u gorivne šipke koje bi mogle biti da se koriste u istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Koncept razmene nuklearnog goriva ima za cilj smanjenje iranskih zaliha uranijuma, kako bi se umanjio kapacitet Teherana da proizvede nuklearno oružje što je, kako mnoge zapadne zemlje veruju, tajna namena iranskog atomskog programa. Teheran tvrdi da su njegove nuklearne aktivnosti mirnodopske.

XS
SM
MD
LG