Linkovi

Iran otvara prvu nuklearnu elektranu


Inženjeri u Iranu započeli su da unose gorivo u prvu nukleranu elektranu u toj zemlji, dok su najviši zvaničnici istovremeno proglasili veliku političku pobedu nad onima koji žele da Teheran obustavi svoje kontroverzne nuklearne aktivnosti.

Iranska državna televizija emitovala je snimak iranskih i ruskih zvaničnika u belim laboratorijskim mantilima kako obilaze postrojenje u Bušeru, gradu na jugu zemlje. Elektrana je izgrađena uz pomoć Rusije, koja je obezbedila i gorivo, a njeno puštanje u pogon nadgledaju inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Šef nuklearnog programa Irana Ali Akbar Salehi pozdravio je današnji događaj do kojeg je došlo - kako se izrazio - uprkos pritisku, sankcijamai teškoćama koje je nametnuo Zapad.

Iranu su uvedena četiri kruga međunarodnih sankcija zbog toga što nije obustavio obogađivanje uranijuma u jednom drugom postrojenju, za koje mnogi sumnjaju da je mesto na kome Teheran stvara nuklearno oružje. Iran međutim insistira da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namenu.

XS
SM
MD
LG