Linkovi

Iran pozdravio ruski predlog


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad i sekretar Ruskog bezbednosnog saveta Nikolaj Patrušev 16. avgust, 2011.

Iran je pozdravio ruski predlog za oživljavanje razgovora Teherana sa predstavnicima šest svetskih sila o iranskom kontroverznom nuklearnom programu.

Iranski nukleani pregovarač, Said Džalili, rekao je danas medijima da bi ruski plan mogao da bude 'osnova' za nastavak razgovora o nuklearnim aktivnostima. Džalili se ranije danas sastao sa sekretarom ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost, Nikolajem Patruševim.

Visoki ruski funkcioner je doputovao u Teheran danas u cilju diskusija o nuklearnom pitanju.

Rusija pokušava da obnovi pregovore između Irana i zapadnih zemalja, zabrinutih da Teheran pokušava da razvije nuklearno oružje. Prošlog meseca ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izneo je predlog u kome se Iran poziva da izađe u susret zabrinutostima nuklearne agencije Ujedinjenih nacija povodom iranskog nuklearnog programa da bi za uzvrat bio nagrađen postepenim ublažavanjem sankcija.

U odgovor na taj predlog iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da je Iran spreman da preduzme korake u cilju rešenja nuklearnog spora sa zapadnim silama u zamenu za recipročne korake medjunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG