Linkovi

Iranski šef diplomatije u Bagdadu


Vršilac dužnosti iranskog šefa diplomatije Ali Akbar Salehi i irački ministar spoljnih poslova Hošijar Zebari na bagdadskom aerodromu, 5. januar 2011.

Vršilac dužnosti iranskog ministra spoljnih poslova, Ali Akbar Salehi, doputovao je u prvu posetu Iraku od kada je nova iračka vlada počela sa radom.

Kako prenose iranski državni mediji, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom iračke diplomatije Hošijarom Zebarijem, Salehi je iračkim zvaničnicima poručio da bi “strane sile” što pre trebalo da napuste njihovu zemlju. Iranska novinska agencija IRNA prenela je Salehijevu izjavu da Teheran veruje u “teritorijalni integritet, stabilnost i nezavisnost Iraka”. On je dodao da je Irak u stanju da čuva svoju nezavisnost i bez stranih snaga. SAD su u avgustu 2010. formalno okončale borbenu misiju u Iraku, ali je oko 50,000 američkih vojnika i dalje prisutno u zemlji. Američki predsednik Obama najavio je da će svi vojnici napustiti Irak do kraja ove godine.

Ali Akbar Salehi doputovao je u Irak na razgovore sa visokim zvaničnicima o bilateralnim odnosima I regionalnim pitanjima. Mediji prenose da će se takodje sastati sa iračkim premijerom Nurijem Al-Malikijem, i predsednikom Džalalom Talabanijem. Jedna od tema razgovora je I demarkacija granice izmedju Iraka i Irana.

XS
SM
MD
LG