Linkovi

Oslobodjena članica francuske akademije


Dvadeset-četvorogodišnja Francuskinja Klotilda Rajs, koja je optužena za špijunažu i držana deset meseci u Iranu, vratila se u Pariz.

Ona je stigla u francusku prestonicu danas popodne, gde je dočekao predsednik Nikola Sarkozi. Iz iranskog zatvora je oslobođena ubrzo pošto je njen advokat platio iranskim vlastima kaznu u iznosu od 300 hiljada dolara.

Rajsova je uhapšena prošle godine zbog rasturanja fotografija opozicionih protesta na kojima su hiljade Iranaca demonstrirale protiv vlade u Teheranu. Bila je proglašena krivom i osuđena na deset godina zatvora i novčanu kaznu. Oslobođena je nekoliko dana pošto je francuski sud odbacio zahtev Sjedinjenih Država za izručenje iranskog inženjera osumnjičenog za kršenje američke zabrane izvoza zabranjene tehnologije u Iran.

U obrazloženju te odluke, Francuska je navela da inženjer Madžid Kakavand nije prekršio francuske zakone. Francuska zabrana izvoza u Iran tehnologije koja bi mogla da se koristi u vojne svrhe, stupila je na snagu tek posle Kakavandovog hapšenja. Francuske i iranske vlasti su danas ponovo potvrdile da ta dva slučaja nisu povezana.

XS
SM
MD
LG