Linkovi

Britanija zatvorila iransku ambasadu


Iranska ambasada u Londonu sada zatvorena
Iranska ambasada u Londonu sada zatvorena

Britanija je naredila da se odmah zatvori iranska ambasada u Londonu i zatvorila je svoju ambasadu u Teheranu, posle jučerašnjeg upada u kompleks ambasade u iranskoj prestonici.

Britanski sekretar za inostrane poslove, Vilijam Hejg, objavio je tu odluku danas u parlamentu. On je rekao da je iranskom diplomatskom osoblju naredjeno da napusti Britaniju u roku od 48 sati.

Hejg je dodao da britanski odgovor ne znači prekid veza sa Iranom, ali je naglasio da se tim korakom nivo diplomatskih odnosa sa Iranom spušta na 'najniži mogući u domenu diplomatskih odnosa'.

Juče je britanski premijer Dejvid Kameron rekao da će se Iran suočiti sa „ozbiljnim posledicama“ zbog propusta da odbrani britansku ambasadu od demonstranata koji su porazbijali prozore i demolirali kancelarije dok je policija to posmatrala.

Iranski demonstranti su se okupili ispred zgrade da bi izrazili gnev zbog britanskih finansijskih sankcija uvedenih Teheranu prošle nedelje.

Britanija, Sjedinjene Države i Kanada su najavile koordinisane sankcije u odgovor na nastavak iranskog programa za proizvodnju, kako stručnjaci Ujedinjenih nacija navode, po svoj prilici, nuklearnog naoružanja. Iran, pak, tvrdi da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku svrhu.

XS
SM
MD
LG