Linkovi

Iran: Upad u britansku ambasadu


Iranski demonstranti upali u zgradu britanske ambasade u Teheranu.

Iranski demonstranti su prodrli u dva objekta britanskog diplomatskog kompleksa u Teheranu, izažavajući nezadovoljstvo zbog novih ekonomskih sankcija Britanije Iranu.

Demonstranti su porazbijali prozore, razbacali dokumenta i skinuli britansku zastavu sa ambasade u centru Teherana i, takođe, odneli portret britanske kraljice Elizabete.

Iranski mediji su izvestili da je iranska policija oslobodila šest članova osoblja ambasade, koje su demonstranti opkolili u diplomatskom objektu u severnom delu Teherana, u kojem su smešteni studenti i britanski službenici.

Britanski Forin ofis u Londonu izrazio je zaprepašćenje i zahtevao od iranskih vlasti da „najhitnije“ zaštite britanske diplomatske objekte u skladu sa medjunarodnim zakonom.

Francuska i Sjedinjene Države su oštro osudile napade, a Bela kuća traži od Irana da prekršioce kazni. Britanija je prošle nedelje prekinula poslovanje sa svim bankama u Iranu, uključujući Iransku centralnu banku, u okviru sankcija usaglašenih sa Sjedinjenim Državama i Kanadom.

XS
SM
MD
LG