Linkovi

Atentat na iranskog nuklearnog fizičara


Iranski vojnici na mestu eksplozije u blizini univerziteta u Teheranu (snimak Medjunarodne iranske foto agencije)

Iranski mediji su objavili da je u eksploziji bombe poginuo atomski fizičar i profesor univerziteta koji je radio i na iranskom nuklearnom programu.

Agencija FARS navodi da su dve osobe na motociklu postavile bombu ispod automobila Mustafe Ahmadija Rošana i da je u eksploziji poginuo i njegov vozač. U prvim saopštenjima, Iran za napad okrivljuje Izrael i Sjedinjene Države. Iranski potpredsednik Muhamed Reza Rahimi je izjavio za državnu televiziju da napad neće sprečiti zemlju da nastavi nuklearnu delatnost.

Sjedinjene Države su odmah saopštile da „apsolutno nemaju veze sa napadom“. Portparol Bele kuće Tomi Vitor je izjavio da Sjedinjene Države oštro osuđuju napad i ukupno nasilje. Nešto ranije, portparolka Državnog sekretarijata je rekla da ne želi da spekuliše ko stoji iza napada. Agencija FARS navodi da je 32-ogodišnji Rošan bio na čelu odeljenja u nuklearnom pogonu Natanc.

Sjedinjene Države su u međuvremenu osudile odluku Iranske vlade da počne obogaćivanje uranijuma u blizini grada Koma, u podzemnom pogonu u kojem uranijum može brzo da se obradi do nivoa potrebnog za izradu nuklearne bombe.

U jučerašnjem saopštenju, državna sekretarka Hilari Klinton je istakla da je "ta odluka suprotna iranskim obavezama na osnovu višestrukih rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Međunarodne agencije za atomsku energiju". Ona je ukazala da "posebno uznemiravaju okolnosti u vezi sa tom odlukom, s obzirom da je Iran obavestio Međunarodnu agenciju o podzemnom kompleksu Fordo tek kada je on otkriven, tri godine posle tajnog početka izgradnje".

XS
SM
MD
LG