Linkovi

Otkazana dva mitinga opozicije u Iranu


Ulice iranske prestonice Teherana pretežno su mirne, na prvu godišnjicu spornih predsedničkih izbora 12. juna.

Opozicione grupe planirale su da obeleže godišnjicu protestnim skupovima, ali su organizatori otkazali planove za dva velika mitinga, pošto je policija zapretila da će ugušiti protest. Mediji javljaju o prisustvu velikog broja pripadnika policije u Teheranu, ali nema znaka demonstracija. Međutim, u petak uveče mogli su se čuti povici sa mračnih krovova – „Alahu akbar“ - „Bog je veliki“, što je fraza koja se povezuje sa opozicionim pokretom.

Vođa opozicije, Mir Hosein Musavi, prošlogodišnji predsednički kandidat, poručio je da će demonstranti nastaviti borbu protiv režima. Pre godinu dana, opozicioni aktivisti izašli su na ulice osporavajući zvanične rezultate izbora, kada je komisija proglasila ubedljivu pobedu predsednika Mahmuda Ahmadinedžada. Iranske vlasti su rasturile demonstracije i uhapsile na hiljade ljudi. Više od 80 demonstranata optuženo je za različite zločine i osuđeno na zatvorske kazne, a nekoliko aktivista se suočava sa smrtnom kaznom.

Bivši premijer Musavi i opozicioni lider Mehdi Karubi bili su dvojica glavnih protivkandidata Ahmadinedžadu na prošlogodišnjim izborima. Opozicija tvrdi da bi Musavi bio proglašen za pobednika da su glasovi pošteno prebrojani.

XS
SM
MD
LG