Linkovi

Genocid i ratni zločini u Iraku?


Dokument koji je visoki komesar UN za ljudska prava predao Savetu za ljudska prava detaljno opisuje ubistva, otmice, mučenja i druge prekršaje za koje je odgovorna Islamska država

Pripadnici ekstremističke grupe "Islamska država" možda su počinili ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Iraku, uključujući i gendocid nad manjiinskim Jezidima, navodi se u novom izveštaju visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeida Rada al Huseina.

Dokument koji je predat Savetu za ljudska prava svetske organizacije detaljno opisuje ubistva, otmice, mučenja i druge prekršaje, navodeći izjave više od 100 očevicada i preživelih napada koji su se odigrali počev od juna prošle godine, kada su ekstremisti zauzeli velike oblasti u Iraku.

U izveštaju se poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri upućivanje izveštaja o situaciji u Iraku Međunardnom krivičnom sudu i iračkoj vladi kako bi obavili javne istrage svih navodnih prekršaja.

U izveštaju se takođe navodi da postoje neki dokazi da su i pripadnici iračke vojske i savezničkih paravojnih formacija pravili prekršaje, koji obuhvataju napade na civile, pljačke, ubistva i mučenje.

XS
SM
MD
LG