Linkovi

Ajfon nedostupan zemljama u razvoju


Dugo očekivana nova verzija pametnog telefona ajfon, kompanije Epl, najzad je stigla u prodavnice u Sjedinjenim Državama, Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji i Japanu. Međutim, kupci u zemljama u razvoju moraće još da se strpe.

U Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu, novi ajfon 4 je ogroman hit. Aleks Li, koji živi u Dubaiju, doputovao je u London da bi ga kupio.

"Razlog što smo došli ovde je to što zaista želimo ovaj telefon", kaže Aleks.

Ajfon 4 je brži, tanji, sa jačom baterijom i omogućava video razgovore.

Epl nije jedina kompanija koja nudi takozvane pametne telefone, koji omogućavaju i pristup internetu, ali kupci kažu da ih privlači njegovo jednostavno rukovanje.

Ajfon nedostupan zemljama u razvoju
Ajfon nedostupan zemljama u razvoju

"Jednostavnost komandi je neverovatna. Totalna neznalica može da ga koristi", kaže jedan kupac.

Epl kaže da će do kraja jula ajfon 4 moći da se kupi u još 11, a do kraja septembra u 88 zemalja.

Ali tehnološki ekspert, Rob Atkinson, kaže da njegova upotreba u zemljama u razvoju neće biti tako široka zbog visoke cene uređaja i skupe pretplate.

"Ne verujem da ćemo videti neki veći razvoj u regionima ili kontinentima kao što je Afrika. Možda samo u manjim grupama imućnijih korisnika. Ali mislim da će se više prodavati u Latinskoj Americi", kaže Atkinson.

On dodaje da će zemlje sa rastućom srednjom klasom brže usvajati pametne telefone.

"U zemljama u razvoju će to ići sporije, pa će ga tu najpre kupovati privrednici, farmeri, vlasnici malih biznisa i profesionalci. Takođe, lekari i državni službenici. Tek onda će možda početi da prodire i šire", kaže on.

Atkinson dodaje da Eplov ajfon dobija sve snažniju konkurenciju od firmi kao što je Gugl, koje nude sopstvene pametne telefone. A sa konkurencijom cene će nastaviti da padaju, što je dobra vest za kupce svuda u svetu.

XS
SM
MD
LG