Linkovi

Značaj ishoda u Ajovi


Značaj ishoda u Ajovi

Stranački skupovi Republikanske stranke u Ajovi, pokazali su da tri kandidata imaju veliku podršku biračkog tela u toj državi. Šta pokazuju rezultati u Ajovi uoči primarnih izbora u Nju Hempširu i Južnoj Karolini?

Iznenadjujući izbor favorita iskristalisao se nakon prekjučerašnjih stranačkih skupova u Ajovi. Pobednik je bivši guverner Masačusetsa, Mit Romni, a iza njega – sa svega osam glasova manje – našao se senator iz Pensilvanije, Rik Santorum, dok je na trećem mestu kongresmen iz Teksasa, Ron Pol. Pa ipak, stranački skupovi u Ajovi se ne pamte po tačnom predviđanju konačnog pobednika, nego po sužavanju kruga kandidata.

Mišel Bakman je završila na šestom mestu i saopštila da prekida kampanju.

Prošle noći, birači u Ajovi su se izjasnili veoma jasno i rešila sam da se povučem.

Dženifer Loules, profesorka na Američkom univerzitetu ovde u Vašingtonu, kaže da je Ajova takodje uputila pobedniku signal.

Mit Romni je pobedio, ali on i dalje ima svega 25 odsto glasova. Verovatno će dobiti malo više glasova u Nju Hempširu, ali je to posledica ne samo toga što je iz Nove Engleske, već i toga što je manje kandidata u trci. Ajova je takodje jasno poručila da Romni još ne uživa znatnu podršku republikanske baze.“

Ali nije u pitanju samo baza koju Romni mora da pridobije. Iako se naširoko smatra najjačim suparnikom predsednika Baraka Obame, Romnija ne prihvataju njegovi konzervativni republikanski rivali.

Bivši predsednik Predstavničkog doma, Njut Gingrič, koji je u Ajovi bio četvrti, to vidi ovako.

Budimo jasni. Jedna od stvari koje su proteklih nedelja u Ajovi postale očigledne, jeste da će se u Republikanskoj stranci održati velika rasprava pre nego što budemo spremni za veliku debatu sa Barakom Obamom.“

Gingrič nastavlja trku, ali Dženifer Loules kaže da njegove reči sugerišu da odustaje od cilja da bude kandidat svoje stranke.

Umesto toga, izgleda da će on sada postati pojedinac koji će nastojati da uništi Mita Romnija i on je i počeo takvu kampanju prošle noći.“

Socijalno konzervativni birači koji su bili podeljeni izmedju teksaškog guvernera Rika Perija, Mišel Bakman i Njuta Gingriča, sada bi mogli da se okupe iza drugoplasiranog Rika Santoruma. Ankete pokazuju da je on, zahvaljujući evanđelistima, naglo postao popularan svega nekoliko dana uoči stranačkih skupova, ali bi ta podrška mogla da bude kratkotrajna.

Još nije dobio priliku da potone, jer nije bio izložen dubljoj analizi. Nije bio meta negativnih reklamnih spotova i otrov Mita Romnija još nije usmeren na njega.“

Očekuje se da će Romni dobro proći na primarnim izborima u Nju Hempširu, 10. januara. Očekuje se i da Santorum dobro prođe krajem meseca na primarnim izborima u konzervativnoj Južnoj Karolini.

Medjutim, kakve su šanse Rona Pola u trećem pokušaju osvajanja predsedničke nominacije?

Nisu velike, kaže Dženifer Loules, autorka knjige „Postati kandidat“.

Praktično je nemoguće zamisliti kako bi Ron Pol mogao da postane predsednik.“

I mada Pol ima vatrene pristalice, njegovi izolacionistički pogledi i zahtevi za radikalno smanjenje administracije, nemaju široku podršku među republikancima. To ostavlja više prostora favoritu Mitu Romniju i ostalim kandidatima.

XS
SM
MD
LG