Linkovi

Karadjordjević: Sahrana na Oplencu simbol pomirenja


Prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjević govori za Glas Amerike o svojim osećanjima uoči državne sahrane Kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i princa Andreja na Oplencu.

Sutra će na Oplencu biti održana državna sahrana kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i princa Andreja. Tim povodom naš kolega Branko Mikašinović razgovorao je u Beogradu sa prestolonaslednikom Aleksandrom Karađorđevićem, pre svega o osećanjima koje ovaj događaj probudio.

Glas Amerike:
Koja su vaša osećanja uoči sahrane vašeg oca Petra, majke Aleksandre, kraljice Marije i princa Andreja?

Aleksandar Karadjordjević: To je izuzetno emotivan momenat za mene i za moju porodicu. Čekao sam mnogo godina na ovo, da se moj otac vrati ovde i da bude sahranjen pored moje majke, kraljice Aleksandre na Oplencu. I moja baba takođe, i naravno princ Andrej. Tako da je to neverovatan momenat: oca smo vratili u januaru. I u poslednje tri nedelje vratili smo moju babu, mamu i princa Andreja. Ja sam apsolutno oduševljen kao i drugi članovi porodice. Izuzetno sam uzbudjen, izuzetno emotivan momenat.

Glas Amerike: Ovo će biti državna sahrana sa domaćim i stranim zvanicama. Iz istorijske perspektive, šta ovaj događaj znači za Srbiju i srpski narod?

Aleksandar Karadjordjević: To je veliki događaj jer predstavlja pomirenje, okupljanje svih oko nečega što je bilo veoma pogrešno. Pogrešno je bilo to što moj otac nikada nije abdicirao, već smo 1947-me svi smo proglašeni državnim neprijateljima. Imao sam samo dve godine kad se to dogodilo. Ali sad treba da ispravimo, naučimo iz prošlosti i krenemo napred, da radimo zajedno za bolju budućnost.

Takodje ne treba zaboraviti da je kralje Petar drugi, moj otac bio veliki saveznik Sjedinjenih država. On je bio prijatelj predsednika Ruzvelta, provodio je vreme sa njim. Bio je najmladji vladalac koji je ikad posetio kongres što je fantastično.

Glas Amerike: Šta mislite o budućnosti Srbije, koja je perspektiva ove zemlje?

Aleksandar Karadjordjević: Srbija ima sjajnu budućnost. Stvari se poboljšavaju utoliko što se navikavamo na demokratiju. Ova vlada koja traje skoro godinu dana radi vredno da nas približi EU. To je važno tržište za nas. Nama su potrebni poslovi, ozbiljni investitori i takodje treba da izvozimo našu robu. Koje je bolje tržište od 27 uskoro 28 država EU? Ne smemo zaboraviti složenu situaciju na Kosovu. Oni pokušavaju da to reše. Tu je naravno i Vojvodina i Republika Srpska. Nema malo problema, ali njima se mora pristupiti na zreo način.
XS
SM
MD
LG