Linkovi

Bron: Butov slučaj vrlo komplikovan

  • Jela Frančeski

Majkl Bron, bivši šef operacija DEA govori za naš program o slučaju Viktora Buta, 16. novembar 2010.

Majkl Bron je bivši šef operacija američkog sekretarijata za za sprečavanje krijumčarenje drogom, oružjem i alkoholom, poznatijeg po skraćenici DEA, koji je organizovao operaciju hvatanja Viktora Buta. U razgovoru za naš program Bron objašnjava šta But može da očekuje kada bude dospeo na američko tle.

Pre svega, kaže Bron, Butovo izručenje američkim vlastima ne znači da će on automatski biti proglašen krivim.

"Nikada ne možete sa sigurnošću da znate šta će da se desi na sudu. Tužilac treba da predstavi svoje dokaze i argumente, odbrana takođe, i sve do kraja niko ne može da predvidi ishod. Da podsetim da je 12-očlana porota ta koja donosi odluku o krivici ili nevinosti osumnjičenog. Njihova odluka, pri tom, mora da bude jednoglasna, inače se suđenje proglašava nevažećim“, objašnjava Bron.

Upitan da li su američke obaveštajne agencije zainteresovane da razgovaraju sa Butom, Bron je odogovorio.

"Ukoliko But bude proglašen krivim i bude iscrpeo sve pravne lekove, verovatno je da će neka od američkih obaveštajnih agencija stupiti sa njim u vezu. Međutim, kao što sam već napomenuo važno je da se prvo okonča sudski postupak. Niko iz obaveštajnih krugova neće želeti da na bilo koji način kompromituje suđenje.“

Bron takođe kaže da je Brutov slučaj veoma komplikovan i da suđenje neće uslediti još neko vreme. Mogli bi da iskrsnu novi svedoci, kaže on.

"Kada dođe do hapšenja člana neke kriminalne organizacije, odnosna ta osoba dospe u američki zatvor, često se događa da se dobrovoljno prijave drugi svedoci, koji su sve do tada oklevali da kažu šta znaju, a što bi bilo od koristi tužiocima. Sve takve potencijalne svedoke treba takođe podrobno ispitati, što je samo po sebi veliki posao. Dakle pre nego što suđenje uopšte može da počne, tužioci će nastojati da prikupe što više podataka i dokaza, koja sada možda nemaju na raspolaganju.“

Na pitanje da li bi sam But mogao da ispriča nešto što bi mu pomoglo na suđenju, Bron je rekao da ne postoje nikakve garancije, ali da bi američka strana svakako bila zainteresovana da dozna više o njegovim ruskim vezama, kao i vezama koje je su mu pomogle da organizuje jednu od najvećih mreža za krijumčarenje oružja na svetu.

XS
SM
MD
LG