Linkovi

Zaštita privatnosti na internetu


"Google" je odlučio da se pridruži "koaliciji protiv praćenja"

Vodeće svetske internet kompanije, među kojima i "Google" pristale su da se u pregledače interenet sadržaja, takozvane "brauzere", doda dugme kojim bi korisnici mogli da izaberu opciju pretrage interneta, a da softver ne pamti koje su sajtove posetili, čime bi njihova privatnost trebalo da bude bolje zaštićena.

Već više od godinu, kompanije koje prave internet "brauzere" opirale su se takvom potezu, jer bi korisnicima bilo omogućeno da blokiraju napredne softvere koji prate strane posećene sa ličnih računara ili pametnih telefona. Međutim, polako ali sigurno, jedna za drugom velike kompanije počele su da usvajaju ovu opciju, a najpopularniji pretraživač "Google" danas je objavio da će se priključiti takozvanoj "koaliciji protiv praćenja", koju čini ono 400 tehnoloških, marketing i medijskih kompanija.

Saopštenje "Gugla" objavljeno je nekoliko sati pre nego što je predsednik Barak Obama pozvao Kongres da usvoji zakon kojim se definiše "pravo na privatnost " korisnika interneta. Obama je poručio da je uspostavljanje standarda neophodno jer je "poverenje potrošača od ključnog značaja za kontinuirani rast digitalne ekonomije".

XS
SM
MD
LG