Linkovi

Širenje mržnje putem interneta


Grupe koje šire različite tipove mržnje koriste internet za propagandu i regrutovanje dok jevrejska organizacija za zaštitu ljudskih prava Simon Vizental, koja prati te grupe, navodi da njihov uticaj raste.

Te poruke su različite, ali apeli koji pozivaju na mržnju i nasilje su slični.

Nasilje je prošle nedelje zahvatilo Tunis, gde je jedan mladi islamski ekstremista ubio gotovo 40 turista, i šiitsku džamiju u Kuvajtu gde je tokom samoubilačkog bombaškog napada stradalo 27 osoba, kao i Pariz u januaru gde je 12 osoba masakrirano u kancelarijama francuskog satiričnog časopisa Šarli Ebdo.

Rabin Abraham Kuper iz Vizental centra koji prati grupe koje šire mržnju na interentu kaže da su pomenuti dogadjaji slavljeni na internetu i na društvenim mrežama koje koriste ekstremističke grupe poput Islamske države.

“Oni pokazuju neverovatnu agilnost u primeni super savremene tehnologije na internetu kako bi se približili masama i dospeli do specifičnih segmenata populacije.”

On ukazuje da Islamska država ima sofisticiranu propagandu i regrutovanje, poput ovog savremenog magazina na internetu. Ta grupa čak koristi društvene mreže da povežu svoje korisnike na internetu sa svojim borcima na liniji fronta.

Internet takodje igra važnu ulogu u zlodelima iz mržnje u SAD. Dilan Ruf koji je optužen za ubistvo devet Afroamerikanaca u crkvi u Čarlstonu, prihvatio je svoju ideologiju belca, rasiste na internetu.

Bivši neonacistički skinhed Tim Zal koji radi za Centar Vizental, video je sličnu poruku vezanu za ono u šta je svojevremeno verovao. Takodje ukazuje da današnji ekstremisti često razmenjuju listu onih koje smatraju neprijateljima.

“To su cionizam, zli tiranin Jevrejin. Broj dva je vlada Sjedinjenih Država i potom multinacionalne korporacije. “

On se svojevremeno sastajao sa prijateljima skinhedima u jednom parku u predgradju. Danas, on kaže da se to dešava na internetu.

“Neko može da bude usred Južne Dakote gde je pao ogroman sneg i svejedno ima pristup toj propagandi.”

Rabin Kuper ukazuje da je internet proizveo eho prostoriju na internetu.

“To pruža osećaj moći. Osećaj zajednice – da niste sami. Ako ovako razmišljate niste sami.”

Tim Zal navodi da ekstremisti čuju retoriku mržnje, ali moraju da čuju i drugu stranu priče.

“Mora da postoji taj glas. I mislim da su najvažniji glasovi ljudi poput mene i drugih bivših nasilnih ekstremista koji čine sve što mogu da unesu tu kontra-retoriku.”

Rabin Kuper iz Centra Vizental kaže da društvene mreže na internetu koje šire govor mržnje moraju da budu deo rešenja – kako bi mržnja mogla da bude marginalizovana. On takkodje ističe da komentari na internetu koji prelaze granicu izmedju mržnje i terorizma ne bi trebalo da budu tolerisani.

XS
SM
MD
LG