Linkovi

SAD obnovile veze sa indonežanskim specijalcima

  • Vesti Amerike

Sekretar za odbranu Robert Gejts

Sjedinjene Države su saopštile da će obnoviti veze sa indonežanskim specijalnim vojnim snagama, koje su prekinute pre više od jedne decenije, zbog zabrinutosti u vezi sa poštovanjem ljudskih prava.

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, saopštio je tu odluku posle današnjeg razgovora u Džakarti sa predsednikom Indonezije Susilom Bambang Judhojonom. On je rekao da je taj potez rezultat indonežanske vojne reforme tokom protekle decenije i nedavnih koraka ministarstva odbrane da se pozabavi pitanjima ljudskih prava.

Sjedinjene Države prekinule su odnose sa elitnom vojnom jedinicom nazvanom Kopasus 1998. pošto su je povezivali s kršenjem ljudskih prava u Istočnom Timoru i na drugim mestima. Grupe za zaštitu ljudskih prava i neki američki zakonodavci veruju da su neki prekršioci ljudskih prava i dalje u redovima jedinice Kopasus, a sekretar Gejts je istakao da Sjedinjene Države nisu ništa manje zabrinute za stanje ljudskih prava i da će nastaviti veze sa jedinicom kroz „postepen i odmeren proces“.

XS
SM
MD
LG