Linkovi

SAD obnovile veze sa indonežanskim specijalcima


Sekretar za odbranu Robert Gejts
Sekretar za odbranu Robert Gejts

Sjedinjene Države su saopštile da će obnoviti veze sa indonežanskim specijalnim vojnim snagama, koje su prekinute pre više od jedne decenije, zbog zabrinutosti u vezi sa poštovanjem ljudskih prava.

Američki sekretar za odbranu, Robert Gejts, saopštio je tu odluku posle današnjeg razgovora u Džakarti sa predsednikom Indonezije Susilom Bambang Judhojonom. On je rekao da je taj potez rezultat indonežanske vojne reforme tokom protekle decenije i nedavnih koraka ministarstva odbrane da se pozabavi pitanjima ljudskih prava.

Sjedinjene Države prekinule su odnose sa elitnom vojnom jedinicom nazvanom Kopasus 1998. pošto su je povezivali s kršenjem ljudskih prava u Istočnom Timoru i na drugim mestima. Grupe za zaštitu ljudskih prava i neki američki zakonodavci veruju da su neki prekršioci ljudskih prava i dalje u redovima jedinice Kopasus, a sekretar Gejts je istakao da Sjedinjene Države nisu ništa manje zabrinute za stanje ljudskih prava i da će nastaviti veze sa jedinicom kroz „postepen i odmeren proces“.

XS
SM
MD
LG