Linkovi

Bombašu sa Balija 20 godina zatvora


Sudjenje Umaru Pateku u Džakarti u Indoneziji

Indonežanski ekstremista Umar Patek osudjen na 20 godina zatvora

Indonežanski ekstremista Umar Patek, optužen da je pomogao u pravljenju bombe postavljene u automobil, koja je iskorišćena u smrtonosnom napadu na noćni klub na Baliju, u kojem su stradale 202 osobe, osuđen je na 20 godina zatvora.

Patek, kojem su indonežanski mediji dali nadimak “razarač“, optužen je za ubistvo sa predumišljajem i po nekoliko drugih tačaka optužnice, uključujući pravljenje bombe i ilegalno posedovanje vatrenog oružja.

Indonežanski sud ustanovio je da je Patek kriv i po optužnici za ulogu u smrtonosnim napadima na hrišćanske crkve u Džakarti, na Badnje veče 2000. godine.

Tužioci su zahtevali doživotnu robiju, a ne smrtnu kaznu za Pateka, koji je izrazio kajanje zbog bombaškog napada u kojem su stradali uglavnom strani turisti u popularnom ostrvskom letovalištu.

Patek je bio jedan od lidera terorističke mreže Džama Islamija, koaj je povezana sa al-Kaidom. Uhvaćen je prošle godine u Abotabadu, istom pakistanskom gradu u kojem su američke snage ubile lidera al-Kaide Osamu bin Ladena.
XS
SM
MD
LG