Linkovi

Muzej u Indijani oživljava prošlost


U glavnom gradu Inijane, Indijanapolisu otvoren je novi muzej koji oživljava prošlost ove države na američkom srednjem zapadu,

Indijana koja ima i nadimak “Raskrsnica Amerike” je visoko razvijena država, u centralnom delu Amerike sa 6,5 miliona stanovnika. Mnogima je teško da zamisle kako je zemlja Indijanaca, što znači ime države, izgledala pre 200 godina, kada je postala jedna od američkih saveznih država.

U istorijskom centru Indijane putujete kroz vreme. Izložba nazvana “Tamo ste” počinje trodimenzionalnom fotografijom države kako je izgledala 1816., koja se reflektuje na zavesi od magle.

"To bi na neki način posetiocima trebalo da podstakne maštu i vrati ih u vreme kada su se u gradu Koridonu, na jugu Indijane, sastala 43 delegata da napišu prvi Ustav", kaže naučni saradnik Anđela Đakomeli.

Goste pozdravljaju istorijske ličnosti poput delegata Denisa Peningtona, pobornika ukidanja ropstva, čiji lik tumači glumac Majkl Redmond. U muzeju je zaposleno oko 30 glumaca koji posetioce vode kroz vreme. Ideja postavke je da se atmosfera prošlosti dočara što vernije i upečatljivije, a ne da bude samo obična izložba fotografija i predmeta.

"Pozivamo posetioce da se uključe u diskusiju tako što im kažemo da ćemo na primer kasnije tokom dana analizirati članak koji se tiče ropstva. Tako obično probijemo led. "

Na današnji dan, davne 1816, Penington se sastao sa Džonatanom Dženingsom, koji je kasnije postao prvi guverner Indijane i predstavnikom Robertom Hanom. Iako tehnički Indijana nije bila robovlasnička već slobodna država, iznenađujuće veliki broj naseljenika je, na tim tada još uvek divljim prostorima, i dalje držao robove.

Na ekranu na dodir, iz 21. veka, posetioci muzeja mogu da pročitaju odgovore na pitanja iz američkog ustava uključujući, obrazovanje, lične slobode, bankarski sistem… pitanja koja su i danas aktuelna, kako u Indijani tako i širom Sjedinjenih država. Oživljavanjem prošlosti, kaže pozorišni reditelj u muzeju Denijel Šokli, izložba omogućava i lekciju o sadašnjosti.

"Moramo da radimo zajedno, isto kao što su ova gospoda radila zajedno. Oni se nisu poznavali. Možda čak nisu ni marili jedno za druge, ali su morali da rade zajedno za ostvarenje zajedničkog cilja."

Izložba će ostati otvorena do kraja godine kako bi se svima pružila mogućnost da urone u neko drugo vreme i dožive istoriju Indijane koja je 11. decembra 1816. postala 19. američka savezna država.

XS
SM
MD
LG