Linkovi

Pad prodaje automobila u Indiji


Očekuje se da će cene automobila u Indiji, inače drugom najvećem tržištu na svetu, zabeležiti pad ove godine - prvi put od 2003.

Očekuje se da će prodaja automobila u Indiji opasti prvi put u proteklih gotovo deset godina. Dopisnik Glas Amerike Aru Pande izveštava o efektima usporavanja indijske ekonomije na automobilsku industriju, koja je do nedavno bila medju prioritetima stranih investitora.

Stanovnik Nju Delhija Radžeš Kumar nije mogao da izabere bolji trenutak da zameni svoj Hjundaj Santro, star 10 godina za novi automobil.

„Cena je dobra, a prodavci vrlo efikasni. Odlučio sam da kupim nova kola ovog meseca – na hinduistički verski praznik Navatri.“

Za one koji žele da nabave nov automobil ovo je pravi trenutak pošto prodavci daju popuste kako bi privukli kupce. Medjutim, očekuje se da će cene automobila u Indiji, inače drugom najvećem tržištu na svetu, zabeležiti pad ove godine - prvi put od 2003.

Udruženje indijskih proizvodjača automobila predvidja da će automobilska industrija ove godine zabeležiti slabije rezultate od očekivanih, navodeći pri tom da je prodaja u januaru bila 12 odsto niža u odnosu na isti mesec prošle godine.

Šarad Mera je vlasnik četiri automobilska salona u Nju Delhiju i okolini, uključujući ovu prodavnicu vozila Hjundaj u Gurgaonu. On kaže da njegovi prodavci ulažu više truda da bi ispunili kvote u uslovima stagnacije na tržištu.

„Ranije smo prosto čekali da kupci ušetaju u prodavnicu . Medjutim, sada naši prodavci nastoje da kontaktiraju potencijalne mušterije i da održe kontakt sa njima. Ako potencijalni kupac pozove, oni će da uzvrate poziv.“

Radživ Kumar, analitičar u Indijskom centru za politička istraživanja kaže da nagli pad prodaje automobila odražava frustraciju i neraspoloženje onih koje najteže pogadja pad ekonomskogh rasta. On dodaje da je mnogim Indijcima sve teže da nabave bolja kola ili da sa motorcikla predju na automobil.

„Dok je prodaja automobila rasla to je odražavalo i rast srednje klase i njihovih aspiracija i činjenicu da je ta klasa mogla da ostvari svoja očekivanja. Sada to više nije slučaj.“

Analitičari kažu da su efekti usporavanja ekonomije na automobilsku industriju dalekosežni. Vodeći svetski proizvodjači, poput Forda, Suzukija i Hjundaja investirali su milijarde dolara u otvaranje fabrika u Indiji, ali sada moraju da preispitaju svoje modele poslovne ekspanzije.

Indijski proizvodjači automobilskih delova takodje su počeli da traže poslovne prilike van zemlje, a negativne efekte oseća i industrija čelika.

U trenutku kada kamate na automobilske zajmove dostižu 12 odsto prodavci i kupci poput Radžeša Kumara kažu da bi vlada trebalo da preduzme korake da podstakne prodaju automobila.

„Vlada povećava kamate, a kad bi ih malo smanjila ljudi bi imali koristi i mogli bi da kupe više automobila.“

Indijski proizvodjači automobila očekuju da će se prodaja u urbanim sredinama oporaviti, ali mnogi razmišljaju i o tome kako da otvore tržišta u do sada netaknutim ruralnim područjima.
XS
SM
MD
LG