Linkovi

Klinton: Indija i SAD zajedno protiv terorizma


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i šef indijske diplomatije S.M. Krišna nakon zajedničke konferencije za štampu, Nju Delhi, Indija, 19. jul 2011.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas u Nju Delhiju da su Sjedinjene Države i Indija ujedinjeni u borbi protiv kako se izrazila „ nasilnih ekstremističkih mreža“ i da sve tešnje sarađuju u oblasti unutrašnje bezbednosti.

Hilari Klinton je to izjavila danas u indijskoj prestonici na početku dvodnevnih razgovora sa indijskim zvaničnicima, koji su imali za cilj jačanje političkih i ekonomskih odnosa. Američka državna sekretarka se danas sastala sa indijskim ministrom inostranih poslova S.M. Krišnom, savetnikom za nacionalnu bezbednost Šivšankarom, a razgovarala je i sa premijerom Manmohanom Singom.

Sekretarka Klinton pozvala je indijskog rivala Pakistan da učini više na eliminaciji terorističkih utočišta na svojoj teritoriji.

„Pakistanskoj vladi smo jasno predočili da je suprotstavljanje nasilnom ekstremizmu svih vrsta u njihovom interesu. Mi ne verujemo da postoje teroristi kojima bi bilo koja vlada trebalo da daje utočište i omogućava slobodno delovanje. Bez suzbijanja, posledice terorističkih aktivnosti i zastrašivanja mogle bi moglo da postanu veoma teške da za praćenje i kontrolu. Dakle, zbog budućnosti Pakistana, zbog poboljšanja odnosa između Pakistana i Indije, kao i zbog regionalne stabilnosti, sarađujemo i nastavićemo saradnju sa vladom Pakistana u nastojanju da uklonimo tu zajedničku pretnju.“

Hilari Klinton je naglasila da je važnost suočavanja sa ekstremistima postala još jasnija posle prošlonedeljnog trostrukog bombaškog napada u indijskom finansijskom centru Mumbaju, u kome je pogunulo 20, a ranjeno više od 130 osoba.

Hilari Klinton je izjavila da su Sjedinjene Države ohrabrene obnavljanjem razgovora između Indije i Pakistana, i da je dijalog pristip "koji najviše obećava" za razvijanje poverenja između dva naroda.

XS
SM
MD
LG