Linkovi

Železnička nesreća u Zapadnom Bengalu


61 osoba je poginula, a više od 150 je povredjeno u železničkoj nesreći u istočnoj Indiji.

Većina putnika je spavala kada je ekspresni voz, u punoj brzini, udario u kompoziciju koji je stajala na kolodvoru na železničkoj stanici Saintija u Zapadnom Bengalu, oko dva sata noću po lokalnom vremenu.

Saintija se nalazi na oko 200 kilometara od prestonice te države, Kalkute. Dva putnička i jedan teretni vagon su potpuno smrskani, a sudar je bio tako snažan da je jedan od vagona odleteo u vazduh, do nadvožnjaka iznad železničke stanice.

Lokalni stanovnici su medju prvima prispeli na mesto nesreće i pomogli putnicima koji nisu mogli da izadju iz vagona.

U sudari su smrskani kupei čiji putnici mogu da putuju bez rezervacija, a obično su ti vagoni prepuni putnika. Portparol železnice, Anil Saksena, izjavio je da još nije jasno kako je brzi voz dospeo na iste tračnice kao i voz koji je stajao na stanici.

Nadležni su pokrenuli istragu da bi se utvrdilo zbog čega vozovođa ekspresnog voza nije upotrebio pomoćne kočnice, iako se voz kretao velikom brzinom. Indijski ministar železnice Mamata Banerdži, odbio je da isključi mogućnost sabotaže, mada nadležni kažu da nema dokaza da se radi o podmetanju nesreće.

U pitanju je druga železnička nesreća u Zapadnom Bengalu za manje od dva meseca. Gotovo stotinu ljudi poginulo je u sudaru vozova u maju, za koji se sumnja da su ga izazvali simpatizeri maoista.

Indijskom železnicom svakoga dana prevozi se više od 18 miliona ljudi, a smatra se da su za česte udese krivi zastarela tehnologija i oprema.

XS
SM
MD
LG