Linkovi

Rusija i Indija učvršćuju političke i vojne odnose


Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Manmohan Sing
Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Manmohan Sing

Tokom posete Nju Delhiju ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je veći broj bilatelarnih vojnih ugovora u vrednosti od nekoliko milijardi dolara.

Kako iz Nju Delhija izveštava novinarka Glasa Amerike, Andžana Pasriča, dve zemlje su takođe potvrdile svoje dugogodišnje strateško partnerstvo.

Indijski premije Manmohan Sing nazvao je Rusiju ključnim partnerom u modernizaciji oružanih snaga zemlje. Nju Delhi je ovom prilikom naručio 71 vojni helikopter, u vrednosti oko 1,3 milijarde dolara, kao i delove za sklapanje 42 borbena aviona u vrednosti 1,6 milijardi dolara.

Pomenuti sporazumi potpisani su danas u Nju Delhiju, tokom Putinove posete Indiji.
Indija i Rusija su tokom Hladnog rata bili bliski saveznici, i Moskva je bila glavni vojni snabedevač oružanih snaga Indije. Međutim, analitičari navode da je u poslednjih nekoliko godina Rusija počela da gubi indijsko tržište, jer je Nju Delhi sve češće nabavljao oružje iz drugih zemalja, kao što su Izrael, Francuska i SAD, uspostavljajući bliže veze sa mnogim zapadnim zemljama.

Taj trend je izazvao strepnju Moskve da gubi dominaciju u snabdevanju indijske vojske. Ipak, Rusija ostaje glavni snabdevač Indije oružjem, a dve zemlje i dalje imaju veoma bliske političke veze.

Premijer Manmohan Sing nazvao je danas predsednika Putina, “dragocenim prijateljem,” Indije.

Duboko cenimo podršku i postojano prijateljstvo Rusije, koje je imuno na globalna kretanja. Naše veze imaju specijalno mesto u duši i srcu indijskog naroda. Indija ostaje predana njihovom daljem produbljavanju”, rekao je indijski premijer.

Ruski lider, koji je u prvoj poseti Nju Delhiju otkako je u maju po treći put izabran za predsednika, takođe je bio dobro raspoložen. U komentaru objavljenom u jednom od vodećh indijskih dnevnika, Putin piše da je, kako se izrazio, “produbljivanje prijateljstva i saradnje sa Indijom jedan od glavnih prioriteta ruske spoljne politike.”

Jačanje trgovinskih odnosa sa Indijom, koju Putin naziva ekonomijom sa jednim od najaviših stopa rasta u svetu, takođe zauzima visoko mesto na dnevnom redu ruskog predsednika.

Putin je izrazio želju da udvostruči vrednost trgovinske razmene sa Indijom, koja sada iznosi 20 milijardi dolara godišnje. U poslednjih nekoliko godina bilateralna trgovinska razmena beleži postupni porast.

Dve strane su danas takođe potpisale nekoliko sporazuma u sektoru spoljne trgovine, nauke, obrazovanja i sprovođenja zakona.

Predsednik Putin je rekao da ti sporazumi ukazuju na uzajamno nastojanje na razvoju dijaloga, povećanju međusobnih investicija i trgovinske razmene, kao jačanju direktnih kontakata između dva naroda.

Indijski premijer Sing je takođe istakao da je zajedno sa predsednikom Putinom podvukao obostranu predanost stabilizaciji Avganistana i uklanjanju ekstremizma.
“Izvršili smo reviziju tekućeg stanja u Avganistanu uz dogovor da zajedno radimo na uklanjanju opasnosti od ekstremističke ideologije i krijumčarenja droge,” rekao je indijski premijer.

Indija i Rusija su primer odgovornog vođstva, rekao je Putin.

Prema oceni analitičara, Putinova poseta Indiji ukazuje na interes Rusije da produbi svoje dugogodišnje veze sa važnim saveznikom u regionu Južne Azije.
XS
SM
MD
LG