Linkovi

Indija i Pakistan o nuklarnim pitanjima


Pakistanski i indijski vojni funkcioneri na granici dve zemlje

Pakistan i Indija navode da su funkcioneri obe strane apelovali za proširenje sporazuma za smanjenje rizika od nuklearnih incidenata u vezi sa njihovim arsenalima nuklearnog naoružanja.

Stručnjaci pakistanske i indijske vlade danas su u Islamabadu razgovarali o merama za izgradnju međusobnog poverenja. To je drugi dan dijaloga izmedju dva nuklearno naoružana rivala. Pomenuti razgovori su deo mirovnog procesa nastavljenog u februaru nakon dvogodišnjeg prekida.

U zajedničkom saopštenju, Pakistan i Indija navode da su se stručnjaci složili da savetuju svoje ministre inostranih poslova da produže važnost postojećeg sporazuma o sprečavanju nuklearnih incidenata za pet godina. U istom saopštenju su ti razgovori opisani kao 'uljudni' i 'konstruktivni'.

Pakistan je, tokom jučerašnje runde razgovora, predložio da obe strane premeste svoje teško naoružanje bar 30 kilometara dalje od linije kontrole, što je de fakto granica koja deli pakistanski i indijski deo podeljenog Kašmira. Indija nije odmah javno reagovala na ideju da se linija kontrole demilitarizuje.

I Pakistan i Indija smatraju čitav Kašmir svojim i vodile su dva rata oko te regije na Himalajima, od kako su stekli nezavisnost od Britanije 1947. Muslimanski separatisti u Indijskom Kašmiru se od 1989. bore za nezavisnost od Indije u kojoj većinu čine Hindusi ili spajanje sa muslimanskom većinom u Pakistanu. Hiljade ljudi su stradale u tom ustanku.

Indija je suspendovala mirovne pregovore sa Pakistanom nakon terorističkih napada u Mumbaju 2008, za koje Nju Delhi okrivljuje teroriste sa sedištem u Pakistanu. Islamabad je demantovao bilo kakvu ulogu u tim napadima.

XS
SM
MD
LG