Linkovi

Novi apel za okončanje štrajka gladju


Aktivista Ana Hazare

Indijski premijer, Manmohan Sing, apeluje na istaknutog anti-korupcijskog aktivistu, Ana Hazarea, da okonča desetodnevni štrajk gladju i istovremeno apeluje na zakonodavce da razmotre sve opcije za eliminisanje korupcije u zemlji.

Sing je danas rekao u parlamentu kako želi da njegova vlada vodi debatu o svim reformskim predlozima, uključujući one za koji se zalaže Hazare. Premijer je hvalio Hazarea rekavši kako poštuje idealizam 74-godišnjeg aktiviste, i da je njegov život suviše vredan da bi bio izgubljen.

Ranije ovog meseca, indijski parlament je predložio osnivanje gradjanskih institucija, poznatih kao lokpal, sa ciljem da se smanji rasprostranjena korupcija u zemlji. Hazare se protivi tom zakonskom predlogu, navodeći da on neće doprineti utvrdjivanju odgovornosti mnogih vladinih funkcionera, uključujući premijera.

Hazare je danas odgovorio na premijerove komentare, rekavši da će prekinuti štrajk gladju jedino ako parlament sutra počne debatu o njegovim anti-korupcijskim predlozima. Hazare se nalazi u jednom otvorenom objektu u Nju Delhiju, okružen hiljadama sledbenika. On je 16. avgusta počeo štrajk gladju sa ciljem uvodjenja oštrijih anti-korupcijskih zakona.

XS
SM
MD
LG