Linkovi

BRIKS planira zajedničku Banku za razvoj


Lideri BRIK zemalja na samitu u Indiji
Lideri BRIK zemalja na samitu u Indiji

Na samitu pet zemalja grupacije BRIKS, koje ostvaruju ubrzani ekonomski razvoj, indijski premijer Manmohan Sing je istakao potrebu stvaranja novih finansijskih izvora za zemlje u razvoju.

Na današnjem sastanku u Nju Delhiju indijski premijer je saopštio da su učesnici samita raspravljali o načinima za povećanje sredstava Svetske banke kao i o mogućnosti stvaranja jedne nove banke za razvoj, kojom bi upravljale pet članica BRIKSa - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Naše zemlje su postale stubovi rasta, stabilnosti i nade. Naš globalni uticaj je sve veći. Posedujemo dovoljno ekonomske snage da na svrsishodan način rešavamo globalna pitanja. Naše sve čvršće partnerstvo je faktor mira i stabilnosti u svetu i odražava zajedničke interese naših naroda.“

Pet zemalja grupe BRIKS predstavljaju više od 40 odsto svetskog stanovništva. Učesnici samita raspravljaju o raznim pitanjima, od globalne bezbednosti do unapređenja međunarodne finansijske saradnje, uključujući povezivanje nacionalnih tržišta kapitala.

„Doživljavamo globalni ekonomski i politički razvoj, koji je bez presedana. Uveren sam gospodo da se ovaj, 4. samit BRIKSa, održava u pravo vreme. Naša današnja rasprava mogla bi da doprinese ekonomskoj i političkoj stabilnosti u svetu“, kazao je predsednik Južnoafričke republike Džejkob Zuma.

Poslednjih nekoliko godina zemlje grupe BRIKS su ponaosob uspele da održe stabilan privredni rast, čime su postale važan faktor globalnog privrednog razvoja.

XS
SM
MD
LG