Linkovi

Istraga napada u Mumbaju


Policija na poprištu jedne od tri eksplozije, u blizini Opere u Mumbaju.
Policija na poprištu jedne od tri eksplozije, u blizini Opere u Mumbaju.

Indijski zvaničnici kažu da je suviše rano da optuže bilo koju organizaciju za tri uzastopne eksplozije koje su u sredu uzdrmale finansijsku prestonicu zemlje, Mumbaj, pri čemu je poginulo najmanje 17 osoba, a 133 je ranjeno.

Indijski ministar unutrašnjih poslova Pi Čidambaram izjavio je u četvrtak da indijska obaveštajna služba nije dobila nikakva upozorenja uoči napada.

Sve grupe koje imaju kapacitet da izvrše takve terorističke napade su trenutno osumnjičene. U ovoj fazi, ne upiremo prstom u ovu ili onu grupu, slučaj će biti istražen iz svih uglova, biće istraženi svi aspekti, i sledićemo sve tragove bez predubedjenja.”

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Dve eksplozije u južnom, i jedna u centralnom delu Mumbaja dogodile su se u razmaku od 20 minuta, u vreme večernjeg saobraćajnog špica.

U ranijim izveštajima navedeno je da je poginula 21 osoba, ali je ministrarstvo unutrašnjih poslova smanjilo broj žrtava, uz napomenu da ni ta cifra nije konačna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je uvelo pojačane mere bezbednosti širom zemlje.

Šta god da se dešava je pogrešno. Oni koji organizuju takve napade čine loše delo. Niko ne zna šta žele da postignu ubijajući ljude, nedužni ginu u takvim napadima. Ne znam šta policija i istražne agencije rade da bi zaštitile narod”, kaže jedan stanovnik Mumbaja.

Policija veruje da su napadi izvršeni improvizovanim eksplozivnim napravama.

Američki predsednik Barak Obama nazvao je bombaške napade “nedopustivim” i obećao podršku Indiji u naporima da odgovorne privede pravdi.

Državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je saučešće indijskom narodu i vladi.

"Gradjani Indije i ranije su bili žrtva terorizma, i videli smo kako na njega odgovaraju hrabrošću i istrajnošću. Nastavljamo da pratimo situaciju, uključujući i bezbednost američkih državljana. Saosećamo sa žrtvama i njihovim porodicama, i obratili smo se indijskoj vladi da joj izrazimo saučešće i ponudimo podršku.”

Klinton kaže da će iduće nedelje posetiti Indiju, kako je ranije planirano, dodajući da veruje da je "sada važnije nego ikada da SAD stanu uz Indiju."

XS
SM
MD
LG