Linkovi

Skupo sprovođenje imigracionih zakona


Američka pogranična policija

Tokom protekle godine, fond za finansiranje imigracionih agencija ukupno je iznosio blizu 18 milijardi dolara,

Zahvaljujući sve većim sredstvima izdvojenim u poslednje dve decenije, na američkim granicama ima više osoblja, opreme i mogućnost provere je mnogo veća – sve u cilju u cilju bolje zaštite američkih granica. U nedavnom izveštaju ne-stranačkog Instituta za migracionu politiku navodi se da je tokom protekle godine fond za finansiranje imigracionih agencija ukupno iznosio blizu 18 milijardi dolara, što je više od tri milijarde dolara više nego zajednički budžet svih ostalih vodećih agencija za sprovođenje zakona.

Kao i mnogi drugi u Sjedinjenim Državama, Klaudija Hernandes budi se svakog dana, ide na posao i dolazi kući da se brine o svojoj deci. Samo u ovom slučaju, ona nije Amerikanka.

„Došla sam u Kaliforniju sa 13 godina. Naravno bila sam tu ilegalno. Živela sam u Kaliforniji oko 20 godina i potom se preselila u Merilend pre deset godina“.

Posle decenija života i rada u Sjedinjenim Državama, vlasti su je konačno pronašle. Pretila joj je deportacija.

Da sam deportovana, ko bi se tada brinuo o mojoj deci? Ko bi se pobrinuo da moja ćerka ide u školu svaki dan, da je zdrava, da je dobro, da jede. Gde bi spavala?“

S obzirom da se sve veća sredstva troše na sprovođenje zakona, deportacije su se - prema navodima nestranačke istraživačke grupe Centar za imigracionu politiku – u poslednjih deset godina, više nego udvostručile. Grupe koje pomažu imigrantima da se adaptiraju na život u SAD ukazuju i na druge loše strane toga. Džejmi Farant radi za „Ajudu“, organizaciju koja pruža pravne usluge imigrantima:

„Faktor sprovođenja zakona igra ulogu, a ta uloga se ogleda u tome da migranti koriste krijumčare i obraćaju se pripadnicima organizovanog kriminala da im pomognu da pređu granicu“.

Duž granice sa Meksikom, nedavno nasilje obnovilo je zabrinutost stanovništva. Dobrovoljci iz „Minuteman projekta“, koji je osnovao Džim Gilkrist, svojevremeno su pomagali u patroliranju granicom dok to nije postalo previše opasno. On kaže da 18 milijardi dolara, koliko je prošle godine potrošeno na sprovođenje zakona, nije ni blizu dovoljno.

„I dalje smo svedoci da veliki broj vozila ilegelno unose drogu i ljude, ljudi koji peške prenose droge i sprovode imigrante“.

Emocije su uzavrele kad je reč o imigraciji i prethodni napori da se sprovede reforma - nisu uspeli. Međutim, izgleda da u Kongresu vlada sve obuhvatniji konsenzus da je sada možda pravi trenutak da se ponovo proba. Dejvid Hart, profesor na Univerzitetu Džordz Mejson, nada se da će tako biti.

Takođe treba da razgovaramo o broju ljudi, koji dolaze u zemlju, zatim o tome koje ljude želimo za imigrante u ovoj zemlji. O tome nismo bili u stanju da razgovaramo zbog toga što smo prezauzeti na granici“.

U međuvremenu, Klaudija Hernandes sebe smatra srećnom. Borila se protiv deportacije, pobedila i sada je legalno u zemlji.

„Naravno, ovde sam provela više od polovine života i poštujem Sjedinjene Države. Ovo je moja zemlja“.

Hernandes mašta o tome kako će jednog dana dobiti američko državljanstvo.
XS
SM
MD
LG