Linkovi

Masovne demonstracije protiv zakona o imigraciji


Hiljade demonstranata širom Sjedinjenih Država protestuju zbog novog strogog zakona u državi Arizoni - protiv ilegalne imigracije.

U Los Anđelesu, u jučerašnjim demonstracijama je učestvovalo najmanje 50 hiljada ljudi, među kojima su bili i gradski nadbiskup i pevačica Glorija Estefan.

Slični protesti su održani u više od 70 američkih gradova uključujući i Vašington. Policija je ispred Bele kuće uhapsila 35 demonstranata, među kojima je bio i demokratski član Predstavničkog doma iz Ilinoisa, Luis Gutijeres.

Proimigracioni mitinzi su godinama deo godišnjeg obeležavanja Praznika rada u mnogim američkim gradovima, ali je zakon usvojen u Arizoni povećao interesovanje za probleme doseljenika.

Na osnovu novog zakona u Arizoni, koja se graniči sa Meksikom, policija je obavezna da sasluša ljude za koje posumnja da su ilegalni imigranti. Doseljenici se istovremeno obavezuju da uvek nose svoja lična imigraciona dokumenta.

Hispanske organizacije u Sjedinjenim Državama smatraju da se novim zakonom ljudi izdvajaju na rasnoj osnovi, a nekoliko organizacije najavljuje sudske tužbe, dovodeći u pitanje ustavnost zakona.

XS
SM
MD
LG