Linkovi

EU: Evropljanin na čelu MMF-a


Evropska komisija smatra da "snažan lider iz neke od članica EU treba da zameni Dominika Stros-Kana".
Evropska komisija smatra da "snažan lider iz neke od članica EU treba da zameni Dominika Stros-Kana".

Evropska unija je primila na znanje ostavku prvog čovjeka Medjunarodnog monetarnog fonda, i već su započele prve konsultacije o izboru njegovog nasljednika - mnogi na tom mjestu vide sadašnji francusku ministarku za finansije, dok su sve glasniji glasovi neevropskih ekonomija u razvoju, poput Turske ili Rusije, koje bi na toj prestižnoj funkciji željele vidjeti svoga čovjeka.

U Evropskoj komisiji danas potvrdjeno - Unija je primila na znanje ostavku Stros-Kana na funkciju koja tradicionalno pripada Evropljanima - želeći naglasiti namjeru Brisela da tu tradiciju održi i dalje. Predstavnica za medije Evropske komisije, Pia Arkenhilde Hansen, danas je poručila:

"Mogu vam reći da je Komisija primila na znanje ostavku g. Stros-Kana na funkciju direktora Medjunarodnog monetarnog fonda. Evropska komisija je veoma intenzivno saradjivala sa MMF-om pod vojdstvom g. Stros-Kana i nastaviće da to čini. Kao što smo i ranije poručili, u potpunosti smo uvjereni da će kontinuitet programa i odluka biti osiguran, kao što to i potvrdjuju iz MMF-a. Toj instituciji treba snažno liderstvo - kao što je predsjednik Komisije Baroso naglasio, iako nije važna nacionalnost budućeg direktora, prirodno je da se članice Unije, kao najvećeg učesnika u Fondu, dogovore o snažnom i kompetentnom kandidatu koji zaista može iskazati liderstvo ove kritično važne organizacije..."

Nakon što su se u odvojenim izjavama i istupima Evropljani juče usaglasili da je za Stros-Kana najbolje da odstupi sa funkcije, sada se moraju usaglasiti oko njegovog mogućeg nasljednika - ili nasljednice, što bi, po mnogima, mogla postati sadašnja ministarka finansija Francuske, Kristin Legard. Medjutim, sve snažnije se čuju glasovi ekonomija u razvoju, od Rusije, preko Turske sve do Južne Afrike, da je ovo pravi trenutak za reformu Medjunarodnog monetarnog fonda, gdje bi se trebali čuti glasovi svih, a ne samo visoko industrijalizovanih država...

Za sada, nastojeći ne čuti ove poruke, a sjećajući se neformalnog sporazuma sa Vašingtonom gdje Evropi pripada čelo Medjunarodnog monetarnog fonda, a Americi Svjetske banke, iz Brisela poručuju:

"Mogu reći to da će se konsultacije intenzivirati oko nasljednika, sa ciljem da se dodje do snažnog evropskog kandidata koji će preuzeti tu poziciju...", istakla je predstavnica za medije Evropske komisije, Pia Arekenhilde Hansen.



XS
SM
MD
LG