Linkovi

Finansijski problemi na dnevnom redu u Tokiju


Uoči sastanka MMF-a i Svetske banke u Tokiju, mnogi ekonomisti kažu da su evropski problemi najveća opasnost za globalnu ekonomiju.

Međunarodni monetarni fond upozorava da se globalni ekonomski razvoj usporava, dok Svetska banka istovremeno ističe da su u svetu potrebne stotine miliona novih radnih mesta. Finansijski i politički lideri se okupljaju u Tokiju da krajem nedelje razmotre ove u druge velike finansijske probleme.

Mnogi Evropljani su veoma nezadovoljni nastojanjima vlada da smanje penzije i plate i povećaju porez, ne bi li uravnotežili ugrožene budžete. Javno nezadovoljstvo je jedna od brojnih stvari koje ograničavaju mogućnosti lidera da reše ekonomske probleme u Evropi i drugde.

I dok lideri dolaze na skupove Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke, mnogi ekonomisti kažu da su evropski problemi najveća opasnost za globalnu ekonomiju. Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, kaže da smanjenja budžeta moraju da budu postepena i usaglašena sa troškovima koji treba da podstaknu rast i otvaranje radnih mesta.

„Jasno je da bi u središtu trebalo da bude štednja, ali isto tako i rast, jer verujemo da se oni uzajamno ne isključuju.“

U studiji Svetske banke se navodi da je do 2020. godine potrebno obezbediti 600 miliona novih radnih mesta, da bi se zadovoljio novi prirast radne snage. Ukazuje se da privatno preduzetništvo stvara većinu novih radnih mesta, ali predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim, kaže da vlade mogu da pomognu da se obezbedi dobra infrastruktura i mudra regulacija.

„Ima mnogo toga što vlade mogu da urade da stvore atmosferu u kojoj naročito male i srednje firme mogu da stvore dobre poslove koji su ljudima potrebni i koje žele.“

Najviši finansijski zvaničnici iz celog sveta su se tokom proteklih godina redovno sastajali da bi razmotrili složene probleme. Pojedini ekonomisti okrivljuju grube greške finansijskih kompanija za podsticanje ekonomske krize, zbog koje su milioni ljudi ostali bez posla. Mnogi ekonomisti kažu da se regulacija poboljšala zahvaljujući, na primer, zahtevu da banke čuvaju veće rezerve gotovine. Ali Denijel Henson, iz Američkog instituta „Enterprajz“ u Vašingtonu, kaže da evropske dužničke nevolje usporavaju proces.

„Evropa postiže veliki napredak u održavanju svog sistema, ali ona to radi u jeku najveće kreditne krize u istoriji.“

Jedan ekspert kaže da će ublažavanje evropskih nevolja biti nova izazovna teritorija za MMF, koji ima iskustvo u pružanju pomoći siromašnim zemljama. Profesor sa Univerziteta „Tafts“, Baksar Čakravorti, očekuje samo skroman napredak na skupu MMF-a i Svetske banke u Tokiju. On je dao izjavu putem skajpa.

Mislim da će se lopta pomeriti za nekoliko majušnih centimetara, na polju koje je dugačko verovatno nekoliko kilometara.“

U vreme kada se planeta suočava sa usporenjem rasta, dužničkim problemima u Evropi, političkim zastojem u Sjedinjenim Državama i drugim problemima, umereni napredak je možda najviše što može da se postigne.
XS
SM
MD
LG