Linkovi

Lagard obećala nastavak reforme MMF-a


Nova izvrna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard, drži prvu konferenciju za štampu, Vašington, 6. juli, 2011.

Nova izvršna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard obećala je da će nastaviti refome kako bi ekonomije u usponu stekle veći uticaj u toj zajmodavnoj organizaciji.

U današnjem govoru na svojoj prvoj konferenciji za štampu nova dirketorka MMF-a i bivša francuska ministarka finansija rekla je da se svetska ekonomija oporavlja od finansijske krize, ali neravnomerno, jer ekonomije poput Kine i Indije rastu brže od ekonomija razvijenih zemalja.

Ona je rekla da će svet "nastaviti da se menja" i priznala da takve promene moraju da se odraze na "sastav uprave i strukturu zaposlenih u fondu".

Predstavnici nekih zemalja želeli su da neki od kandidata iz ekonomija u usponu dobije položaj novog direktora MMF-a, ali se izborom Kristin Lagard nastavila tradicija da Evropljani budu na čelu te institucije.

Kristin Lagard je prošle nedelje izabrana za ivršnog direktora MMF-a i juče je počela petogodišnji mandat.

Ona je na tom položaju zamenila svog sunarodnika, Francuza Dominik Stros-Kana, koji je podneo ostavku u maju pošto je u Njujorku uhapšen pod optužbom da je seksualno napastvovao jednu hotelsku sobaricu, što je on demantovao.

XS
SM
MD
LG