Linkovi

MMF: Grčka kriza ugrožava globalnu ekonomiju


Nemačka kancelarka Angela Merkel komentarisala je predstojeći samit EU posvećen rešavanju grčke krize tokom zajedničke konferencije za novinare sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim u Hanoveru, 19. jul 2011.

Medjunarodni monetarni fond upozorio je da bi grčka dužnička kriza mogla da predstavlja znatnu pretnju za globalnu ekonomiju.

U izveštaju objavljenom u utorak MMF ističe da tržišta šrom sveta, kako se navodi, “i dalje nisu ubedjena” da će evropski lideri biti u stanju da spasu Grčku od rastućeg duga. MMF takodje upozorava da bi kriza mogla da se proširi, pre svega na druge evropske zemlje, a zatim i na svet u celini.

Evropski lideri treba da se sastanu u Briselu u četvrtak da bi postigli saglasnost o drugom paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od više milijardi dolara. MMF i Evropska unija su odobrili zajednički paket pomoći Grčkoj prošle godine u iznosu od 160 milijardi dolara, koji za sada nije doveo da značajnijeg poboljšanja u grčkoj ekonomiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nastojala je da umanji značaj predstojećeg samita rekavši danas u Hanoveru da to neće biti “spektakularni dogadjaj”. Ona je dodala da će pomoć Grčkoj biti, kako se izrazila, “kontrolisani proces”.

Investitori su sve više zabrinuti zbog Grčke i nekoliko drugih članica EU koje se suoćčavaju sa dugovima, uključujući Španiju i Italiju. MMF u svom saopštenju poziva evropske lidere da povećaju svoj specijalni fond pomoći i da usvoje fleksibilnija pravila za pomoć zemljaa zapalim u nevolje.

XS
SM
MD
LG