Linkovi

Akcija EU protiv Ilegalne imigracije


Austrijski graničar, pripadnik koordinacionog tela EU "Fronteks"
Austrijski graničar, pripadnik koordinacionog tela EU "Fronteks"

Stotine hiljada ilegalnih imigranata svake godine prebegne u Evropu, pa su zemlje Evropske unije sada udružile snage kako bi poboljšale kontrolu na granicama. Policajci iz svih krajeva Evrope stigli su u Grčku gde će se pridružiti operaciji “Posejdon” - odnosno čuvanju evropske granice sa Turskom.

Usred noći na granici između Grčke i Turske, tim austrijskih i grčkih policajaca koristi kamere koje detektuju toplotu ne bi li otkrili imigrante koji pokušavaju ilegalno da uđu u Evropu.

“Sada posmatramo grčko-tursku granicu, koja je udaljena nekih 7-8 kilometara”, kaže jedan od graničara.

Granica je nekada razdvajala dve zaraćene zemlje. Medjutim, s obzirom da je Grčka članica Evropske unije, granica zapravo razdvaja Evropsku uniju od ostatka sveta. Procenjuje se da 10 hiljada ljudi, većinom iz severne Afrike i južne Azije, svakog meseca ilegalno pređe ovu granicu.

Vlade evropskih zemalja sada su se udružile u pokušaju da zaustave taj priliv osnovavši koordinaciono telo pod nazivom “Fronteks” koje šalje policajce da pruže dodatnu pomoć u obezbeđivanju grčke granice. Mnogi imigranti preplivavaju reku Evros na granici Turske i Grčke, dok se drugi odlučuju za hrabrije poduhvate. Na zvaničnim prelazima, poput ovog u Kipiju, graničari koriste najnoviju tehnologiju kako bi otkrili imigrante koji se kriju u kombijima i kamionima.

Četiri senzora mogu da detektuju otkucaj srca osobe ako se ona nalazi u vozilu”, ističe graničar iz Nemačke.

Graničari proveravaju vozila koja prelaze grčko-tursku granicu
Graničari proveravaju vozila koja prelaze grčko-tursku granicu

Pored graničnog prelaza nalazi se vozni park zaplenjenih vozila. Svako ima specifičnu priču, kao npr. ovaj dabl-deker. Putnici su graničarima postali sumnjivi, pa su odlučili da malo detaljnije pregledaju vozilo.

Na ovom mestu je trebalo da bude rezervoar za vodu, medjutim napravljena je dupla komora. Shvatili smo da nešto nije u redu, i kada smo probušili otvor do druge strane, otkrili smo prostor u kojem se skrivalo 6 ljudi”, navodi grčki graničar.

Kada su imigranti uhvaćeni, pripadnici “Fronteksa” su ih priveli na ispitivanje kako bi saznali više o eventualnom organizovanom trafikingu.

Već 10 godina obavljam informativne razgovore i uvek mi kažu ‘Sakrili smo se u kamionu ili u brodu i prepešačili smo kroz Tursku’ na šta im mi kažemo ‘Da, da, ali ajde sada nam recite istinu’. A onda odjednom shvatite ‘O zaboga, to jeste istina’. Oni se ponekad zaista prevoze kao stoka i tačno je da ljudi na tome zarađuju dosta novca“, ističe Majkl Ekman, policajac iz Danske.

U Pireju, nadomak Atine, “Fronteks” je otvorio kancelariju koja će se pozabaviti problemom ogromnog broja ilegalnih imigranata koji prolaze kroz ovo područje, u nadi da će tako zaustaviti one koji pokušavaju da se domognu Grčke kroz ovu luku. Na čelu organizacije se nalazi Ilka Lajtinen, koji kaže da imigranti većinom iz Maroka, Alžira, čak iz Avganistana, pokušavaju na sve moguće načine da uđu u Grčku.

“Sve je lakše doputovati iz severne Afrike do Turske, i stići do Istanbula u kojem se nalazi mnoštvo avio-kompanija koje nude jeftine letove, i sve karte su rasprodate”.

U “Fronteksu” tvrde da postižu rezultate, medjutim sve veći broj snaga bezbednosti neće tako lako da osujeti mnoštvo imigranata, koji su spremni da rizikuju život kako bi se domogli evropske obale.

XS
SM
MD
LG