Linkovi

"Rat" Islamske države i šiita na internetu


Pripadnici šiitske milicije u okolini Tikrita

Od kako iračke snage i šiitske milicije nastavljaju svoju kampanju za preuzimanje teritorije od Islamske države, pojavljuju se i novi video snimci.

Video snimci užasavajućih scena, pogubljenja i drugih zverstava, postali su skoro redovna pojava na socijalnim medijima. U očima javnosti oni su počeli da se povezuju sa grupom koja sebe naziva Islamska država.

Video snimak dečaka kojem preti egzekucija zbog navodne saradnje sa ekstremističkom Islamskom državom, je samo mali primer onoga što iračke šiitske milicije objavljuju na internetu, često koristeći mobilne telefone.

“Borci prave te video snimke i objavljuju ih. Oni žele da pokažu, na neki način, da i oni mogu da budu brutalni kao i pripadnici Islamske države i da se ne šale.”

Istraživač na univerzitetu države Merilend, Filip Smit prati onlajn aktivnosti iračkih šiitskih milicija.

“U poslednjih nekoliko meseci, od septembra prošle godine, pojavio se veliki broj veoma brutalnih snimaka.”

Američki zvaničnici saopštili su da su takvi video snimci, koje je teško identifikovati, očigledno veoma zabrinjavajući i da je teško izračunati njihov tačan broj, jer se novi objavljuju svakoga dana. Šiitskim milicijama, ti video snimci pomažu da prikupe podršku, dok ulivaju strah svima koji bi mogli da se suprotstave. Za pojedince, to je brz i jednostavan način da steknu ratni trofej ili izgrade rezime na internetu.

“Ako sam neko ko želi da se pridruži miliciji, postoji velika verovatnoća da želim da imam dokaz. Želim da pokažem da sam pokazao Islamskoj državi nešto i da imam snimak toga”, kaže Smit.

Smit kaže da, za sada, izgleda da postoji malo otpora tojh praksi od strane najviših zvaničnika milicija. I, dok iračke snage i šiitske milicije i dalje napreduju, ostaje da se vidi koliko će upozorenja iračkog premijera Hajdera al Abadija biti prihvaćena.

“Postoje ubačeni elementi koji žele da ugroze naše pobede time što čine zločine i ozbiljne prestupe protiv bezbednosti i imovine ljudi. Zato smo izdali stroga naređenja bezbednosnim snagama, policiji i vojnim komandantima kao i komandantima popularne regrutne milicije Hašid al Šaabi.

Sjedinjene Države su već preduzele akciju, izjavila je portparolka Državnog sekretarijata Džen Psaki.

“Odbacili smo pomoć određenih iračkih jedinica na osnovu verodostojnih informacija iz prošlosti.”

Ali šiitske milicije su druga stvar, mnoge su odgovorne Iranu. Jedan visoki američki vojni zvaničnik izjavio je pred zakonodavcima da je to nešto što ga zabrinjava.

“Kada povrate izgubljenu teritoriju, da li će počiniti dela osvete i etničkog čišćenja”, rekao je Martin Dempsi, načelnik združenog Generalštaba vojske SAD.

Istraživači kao što je Filip Smit kažu da su priče ispričane uz pomoć iračkih mobilnih telefona, veoma jasne.

“One kažu da se suočavamo sa veoma brutalnim i lošim okruženjem i takođe kažu da ne izgleda da će to prestati u skorije vreme.”

Svaki video snimak - novi i jezivi plotun u borbi da se pokaže koja strana je “čvršća”.

XS
SM
MD
LG