Linkovi

ICG: Slabo pravosuđe usporava razvoj Kosova


Dve godine posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo se i dalje bori sa neujednačenom vladavinom zakona i slabim pravosuđem, navodi se u današnjem saopštenju Međunarodne krizne grupe.

U saopštenju se ističe da vlada u Prištini, EULEX i šira međunarodna zajednica, treba zajednički da se bore protiv korupcije, sprovedu reformu pravosuđa, imenuju veći broj sudija i tužilaca i unaprede njihovu obuku.

Slabe pravosudne institucije omogućuju porast organizovanog kriminala i korupcije, ističe Međunarodna krizna grupa. Loše vođenje dokumentacije dovodi do nekažnjivosti pojedinaca, najviši policijski zvaničnici su lojalni političarima i spori u primeni savremenih metoda, a sudovi su toliko pretrpani da je mnogima uskraćena pravda, navodi se u saopštenju Međunarodne krizne grupe.

U severnom delu Kosova, koji je pod srpskom kontrolom, upravo zbog spornog statusa nedostaje funkcionalni krivično-pravni sistem. EULEKS bi trebalo da predloži kompromis i imenuje srpske i albanske sudije, a međunarodna policija bi morala da dejstvuje protiv počinilaca najtežih krivičnih dela na tom području, ističe se u saopštenju.

„Praktično niko sa kojim smo razgovarali na terenu ne oseća da sadašnja kosovska vlada podržava vladavinu zakona i pojedinci misle da njena nespremnost da se uhvati u koštac sa korupcijom, pokazuje njen odbojni stav prema stranim investicijama“, kaže Sabine Frejzer, direktorka Evropskog programa Međunarodne krizne grupe. „Čak ako je to samo prividno, Kosovo više ne može da čeka na sprovođenje vladavine zakona, ako hoće da ima uspešnu ekonomsku i političku budućnost“, zaključuje Frejzer.


XS
SM
MD
LG