Linkovi

Uragan Erl kreće se prema SAD


Snažan uragan Erl kreće se prema Istočnoj obali Sjedinjenih Država, nakon što je pogodio karipska ostrva. Uragan, koji je ojačao do kategorije četiri, praćen je vjetrovima jačine do 215 kilometara na sat i mogao bi da izazove olujne poplave i obilne padavine u centralnom i sjevernom dijelu Atlantika.

Erl, koji je samo prije dva dana stekao status uragana, sada je izuzetno snažna oluja koja se, nakon što je pogodila karipska ostrva, kreće prema Sjedinjenim Državama.

“Budite na oprezu i pripremite se za posledice oluje koja pogodi vaše područje”, saopštio je Bili Rid iz Nacionalnog centra za uragane.

Erl je u blizini Portorika prešao u kategoriju četiri, što je snažnije od 85 odsto svih uragana. Na pogođenim područjima, nosio je krovove kuća i čak oborio avion. Na pojedinim ostvrima, bio je praćen obilnim padavinama.

"Nekoliko čamaca je potopljeno. Duvao je snažan vjetar, praćen obilnom kišom. Veliki broj sela i ulica je poplavljen”, opisuje očevidac sa Antigve, Antiba Vorner.

Uragan bi mogao dodatno da ojača dok se bude kretao preko Atlantika i pogodi dio Sjedinjenih Država koji je više naviknut na sniježne mećave, nego razorne oluje.

"Opasne oluje pogađale su sjeverostočni dio zemlje i u prošlosti. Centar za uragane upozorava sve stanovnike, od Sjeverne i Južne Karoline sve do Mejna da budu pripavni”, saopštio je Krejg Fugate, zvaničnik Federalne agencije za vanredne situacije.

Meterolozi predviđaju nemirno more uoči prazničnog vikenda. Spasioci su se već uvjerili u moguće posljedice, tokom prošlonedjeljnog uragana Danijel, kada stotine plivača nisu mogle da se domognu obale zbog izuzetno snažnih struja.

"Bićemo izuzetno oprezni i voditi računa o posjeticioma više nego obično”, navodi Reni Stil, pripadnik Obalske straže u Nju Džerziju.

Iako još nije poznato da li će Erl direktno pogoditi Istočnu obalu, stručnjaci upozoravaju da je uragan prejak da bi mogao da se ignoriše.

XS
SM
MD
LG