Linkovi

Dunav u Srbiji za sada bezbedan


Nadležne službe u Mađarskoj pokušavaju da saniraju ekološku štetu nastalu posle izlivanja crvenog toksičnog mulja iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, 8. oktobar 2010.
Nadležne službe u Mađarskoj pokušavaju da saniraju ekološku štetu nastalu posle izlivanja crvenog toksičnog mulja iz fabrike aluminijuma na zapadu zemlje, 8. oktobar 2010.

Posle izlivanja toksičnog materijala u Mađarskoj, tamošnje vlasti navode da im je prioritet da zadrže otrovni mulj unutar svoje teritorije i da posipanjem gipsa lokalizuju blato u koritu reke Markal, kako bi sprečili njegovo ulivanje u Dunav. Na Dunavu se na svakih nekoliko sati kontroliše kvalitet vode, a testiranje se obavlja duž čitavog toka reke u Mađarskoj, kao i u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, Oliver Dulić je na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine rekao da Dunav u Srbiji trenutno nije zagadjen i da se voda iz reke stalno analizira.

Načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, Predrag Marić opisao je danas tri moguća scenarija sa kojima bi zemlja mogla da se suoči u vezi sa izlivanjem crvenog toksičnog blata u Madjarskoj, koje je pokrilo oko 800 hektara zemlje.

Otrovni materijal koji je iscureo iz rezervoara, stigao je u četvrtak do Dunava, a očekuje se da do Srbije stigne u ponedeljak.

Marić je rekao da su sve državne službe spremne da reaguju u slučaju opasnosti.

“Pripremaju se tri moguća scenarija. Prvi koji je najbenigniji je da se ništa ozbiljno neće dogoditi i priželjkujemo takav scenario. Drugi je da dodje do prisustva opasnih materija u jednoj odredjenoj meri koja će iziskivati naše obaveštenje gradjanima, zapravo zabranu konzumiranja ribe i da se ta riba, ako do toga dodje, prikuplja na adekvatan način da ne dodje do dalje eskalacije. Treći scenario ne bih ni pominjao jer podrazumeva isključenje odredjenih vodosistema duž toka Dunava, ali za sada ne bih o tome da govorim jer postoji vrlo, vrlo mala verovatnoća”, rekao je Marić.

U medjuvremenu, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje Oliver Dulić je na današnjoj sednici Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine rekao da Dunav u Srbiji trenutno nije zagađen i da se voda iz reke stalno analizira.

“U ovom trenutku ne postoji bilo kakva opasnost na ugrožavanje životne sredine i zdravlje ljudi. Očekujemo da će glavni talas sa zagadjujućim supstancama u Srbiju stići u ponedeljak”, potvrdio je Dulić.

Još uvek nema procena o materijalnoj šteti, kao ni o uzroku isticanja hemijskog mulja iz fabrike aluminijuma na zapadu Mađarske.

XS
SM
MD
LG