Linkovi

Kontroverzna vakcina sada i za dečake


Kontroverzna vakcina sada i za dečake

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti mogli bi uskoro da preporuče da dečaci i devojčice primaju vakcinu koja bi ih zaštitila protiv ljudskog papiloma virusa, grupe virusa koja se prenosi seksualnim putem i koja može da izazove rak grlića materice i druge vrste raka. Do sada, Centri su preporučivali da samo devojčice treba da prime vakcinu pre nego što postanu seksualno aktivne. Međutim, otpor vakcini je veoma snažan u Sjedinjenim Državama, a nova, šira preporuka mogla bi samo da doprinese dodatnoj kontoverzi.

HPV ili ljudski papiloma virus je veoma čest. Osamnaest odsto žena ga ima u nekom periodu svog života, često bez zdravstvenih problema. Međutim, HPV može da izazove rak grlića materice. 2006. godine, američki Sekretarijat za hranu i lekove odobrio je Gardasil, vakcinu koja štiti od virusa. Pa opet, od tada je manje od 50 odsto američkih devojčica primilo vakcinu, što je broj koji Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nazivaju „razočaravajućim“.

Kontroverzu izaziva činjenica da se ljudski papiloma virus prenosi seksualnim pute. Guverneri pojedinih američkih država predlagali su da sve devojčice u tim državama dobiju vakcinu. Međutim, mnogi roditelji usprotivili su se vakcinaciji, zato što smatraju da bi ona mogla da da ohrabri rizično seksualno ponašanje. Od toga strahuje i konzervativna aktivistkinja Linda Klepacki iz organizacije "Fokus na porodicu".

Pošto je vakcina za seksualno prenosivu bolest, važno je da roditelji imaju pravo da odluče da li će vakcinisati decu ili ne“.

Centri sada preporučuju federalnom Sekretarijatu za zdravstvo da i dečaci treba da dobiju vakcinu. Kao razlog navodi se da papiloma virus može da izazove i neke druge vrste raka. Većina lekara želela bi da se roditelji usmere na prevenciju raka, a da ne posmatraju bolest kao moralno pitanje. Dr Erik Dženden je sa medicinskog fakulteta Maunt Sinaj.

Te vakcine su veoma važne, podjednako kao vakcine protiv dečije paralize i zauški, i kao sve druge vakcine koje primaju mala deca“.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti žele sveobuhvatniju imunizaciju. Ako dečaci prime vakcinu, to znači da će manji broj njih razviti genitalne bradavice i različite vrste raka. To takođe znači da će manji broj devojčica biti inficiran od njih i imati rizik od dobijanja raka grlića materice. Novo istraživanje nagoveštava da papiloma virus takođe izaziva srčana oboljenja, a s obzirom da su ona vodeći uzrok smrti na globalnom nivou, to je još jedan argument više u prilog kontroverzne vakcine.

XS
SM
MD
LG