Linkovi

Republikanci protiv imigracione reforme


Demonstranti ispred Kapitol hila u Vašingtonu

Republikanci u Predstavničkom domu kažu da ne žele da podrže sveobuhvatnu reformu imigracionog sistema, već da bi problem trebalo rešavati korak po korak i prvo se pozabaviti obezbeđivanjem granice i primenom zakona o vizama.

Republikanski zakonodavci u Predstavničkom domu odbijaju da prihvate inicijativu, koju je pokrenuo predsednik Barak Obama i Senat, o sveobuhvatnoj imigracionoj reformi prema kojoj bi oko 11 miliona ilegalnih imigranata koji žive u Sjedinjenim Državama dobilo legalan status i tako se našlo na korak do američkog državaljanstva. Republikanci se zalažu za drugačiji prilaz i predlažu da se prvo reši problem bezbednosti granice i primena imigracionih zakona. Mladi latinoamerički imigranti kažu da će na idućim izborima republikanci ukoliko ne prihvate predloženu reformu imigracionog sistema. izgubiti glasove njihove zajednice.

Oko 500 mlađih imigranata hispanskog porekla okupili su se ispred Kapitol hila gde su održali lažnu ceremoniju dobijanja državljanstva kako bi republikancima poslali poruku da žele da budu priznati kao Amerikanci.

Za to vreme u zgradi, republikanski zakonodavci glasali su protiv predloga zakona o imigracionoj reformi, koja je prošlog meseca izglasana u senatu. Predsednik predstavničkog doma, Džon Bejner kaže da republikanci znaju da trenutni sistem ne funkcioniše, ali da odbijaju da prihvate jedan, sveobuhvatni zakon.

“Većina naših članova veruje da moramo da se pomučimo sa ovim problemom. Oni takođe smatraju da to moramo da radimo korak po korak i da koristimo zdrav razum”, kaže Bejner.

Demokratski kongresmen Luis Gutijeres bio je među demonstrantima. On i njegove kolege demokrate kažu da bi zakon lako prošao ukoliko bi republikanci dozvolili glasanje.

“Poručujemo većinski republikanskom Predstavničkom domu da poslušaju narod. Vi znate i ja znam da 218 glasova postoji za sveobuhvatnu imigracionu reformu, i sve što tražimo je 5 minuta u sali”, poručuje Gutijeres.

Lorela Praeli je na protestu iznela taj problem - “Bejneru, izbor je vaš. Možete da pomognete da se vaša stranka priključi progresivnoj Americi ili možete da vratite republikansku stranku u prošlost.”

Predsednik Obama je na izborima 2012. dobio 71 odsto glasova latinoameričke zajednice, dok je njegov republikanski rival Mit Romni dobio svega 27 odsto. To za republikance nije održivo, kaže istoričar Alen Lihtman.

“Ova imigraciona debata je prva šansa za republikance da pokažu – da, svesni smo problema sa kojima se latinoamerikanci susreću i spremni smo da uradimo nešto po tom pitanju. Nismo hladnokrvni”, objašnjava Lihtman.

Neki republikanci odbijaju bilo kakav predlog za odobrenje državljanstva ili legalizacije boravka imigranata.

“Jedino što sada podržavamo jeste da se podigne ograda”, kaže republikanka, Mišel Bakman.

Republikanski zakonodavci planiraju da se prvo posvete kontroli granice i primeni zakona o vizama. Kako kažu, važnije je da se problem reši kako treba, a ne što je pre moguće.
XS
SM
MD
LG