Linkovi

Donatorska konferencija za Rog Afrike


Izgladnelo dete u Somaliji
Izgladnelo dete u Somaliji

Afrička unija organizuje donatorsku konferenciju na kojoj su prikupljana sredstava za milione ljudi kojima je potrebna pomoć u hrani Rogu Afrike, koji je pogođen sušom i glađu.

Lideri Somalije, Džibutija i Etiopije su medju prvim šefovima država koji su doputovali na konferenciju u glavnom gradu Etiopije, Adis Abebi. Bivši predsednik Gane, Džeri Rolings, inače izaslanik Afričke unije u Somaliji, takodje je prisutan.

Očekuje se da će sastanku prisustvovati desetak afričkih lidera. 54-člana Afrička unija, koja je do sada obećala samo 500. 000 dolara pomoći, oštro je kritikovana zbog sporog odgovora na krizu.

Prošle nedelje, visoki funkcioner UN-a je rekao da se učesnici konferencije nadaju da će prikupiti 600 miliona dolara. Ujedinjene nacije su saopštile da je potrebna pomoć u vrednosti od dve i po milijarde dolara za borbu protiv gladi.

Ranije je visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton apelovala na Afričku uniju i medjunarodnu zajednicu da izadju u susret, kako je rekla, „moralnoj obavezi“ za borbu protiv suše, najteže na Rogu Afrike u poslednjih 60 godina.

XS
SM
MD
LG