Linkovi

Ubrzavanje isporuka hrane Rogu Afrike


Žene i deca čekaju na dostavu pomoći u Kakuma izbegličkom logoru, severoistočno od glavnog grada Kenije, Najrobija

Svetski program hrane saopštio je da će ubrzati dostavljanje pomoći Rogu Afrike za više od 12 miliona ljudi, koji trpe posledice gladi i suše.

Ta organizacija je danas saopštila da organizuje prvi od devet letova kojima će pomoć biti dopremljena u Mombasu u Keniji sa dovoljno visoko-kaloričnih biskvita da se ishrani milion i šest stotina hiljada ljudi dnevno. Odatle će zalihe biti poslate pogodjenim gradjanima širom regiona.

Svetski program hrane planira da pošalje hiljade tona visoko-kalorične hrane u Somaliju tokom naredna dva meseca, posebno u cilju pomoći slabo uhranjenoj deci mladjoj od pet godina.

U medjuvremenu, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu saopštila je da je veoma zabrinuta zbog toga što mnogi stanovnici Somalije napuštaju svoje domove u potrazi za hranom i vodom.

Ista agencija navodi da gradjani Somalije preplavljuju izbegličke logore i ostavljaju za sobom farme na kojim nisu zasadili nove useve.

Jedan funkcioner je naveo da Organizacija UN za hranu i poljoprivredu pokušava da pronadje načine da se ti gradjani zadrže kod kuće. Ista agencija je takodje apelovala da se 18. avgusta održi sastanak na visokom nivou o krizi nastaloj zbog suše.

XS
SM
MD
LG