Linkovi

UN spremne da dopreme hranu Rogu Afrike


Direktorka Svetskog programa hrane Žozet Širan
Direktorka Svetskog programa hrane Žozet Širan

Svetski program hrane Ujedinjenih nacija treba danas da počne hitnu avionsku dostavu hrane u sušom pogodjenom području zvanom Rog Afrike.

Direktorka Svetskog programa hrane Žozet Širan izjavila je za Glas Amerike da će prvi avioni poleteti prema glavnom gradu Somalije, Mogadišu. Dodatni avioni će, prema očekivanjima, dostavljati hranu istočnoj Etiopiji i severnoj Keniji, u blizini granice sa Somalijom.

Ujedinjene nacije danas planiraju da održe donatorsku konferenciju u glavnom gradu Kenije, Najrobiju, sa ciljem da prikupe milijardu i šest stotina miliona dolara za borbu protiv gladi u tom području u narednih 12 meseci.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun, danas je razgovarao sa liderima država Persijskog zaliva, apelujući na njih da obećaju veću pomoć „sve strašnijoj humanitarnoj krizi.“ Gospodja Širan je rekla da je saudijski kralj Abdula nedavno obećao dodatnih pedeset miliona dolara za nabavljanje hrane.

Funkcioneri Ujedinjenih nacija navode da je hitna pomoć potrebna za preko 11 miliona ljudi. Žozet Širan je rekla da u Somaliji, oko trećini stanovništva preti smrt od gladi i da ljudi pričaju da su morali da za sobom ostave članove porodice na samrti kako bi nastavili hod do izbegličkih logora tražeći pomoć.

XS
SM
MD
LG