Linkovi

UN proglasile glad u delovima Somalije


U Somaliji zavladala glad nakon nezapamćene suše
U Somaliji zavladala glad nakon nezapamćene suše

Ujedinjene nacije proglasile su glad u dve oblasti južne Somalije, u jeku najgore suše koja je pogodila tu zemlju u više od 50 godina.

U govoru održanom u Najrobiju, predstavnik Ujedinjenih nacija, Mark Bouden, potvrdio je da je glad zavladala u regijama Bakul i Donji Šabel.

Američka državna sekretarka, Hilari Klinton, izdala je saopštenje izrazivši duboku zabrinutost povodom humanitarne krize u području Roga Afrike i današnjeg saopštenja Ujedijenih nacija o situaciji u Somaliji.

Sekretarka Klinton rekla je da će Sjedinjene Države pružiti dodatnih 28 miliona dolara pomoći povrh 431 miliona, u hrani i drugim vrstama zaliha.

Agencija UN-a za hranu, FAO, apelovala je danas za prikupljanje 120 miliona dolara pomoći Rogu Afrike od Medjunarodne zajednice. Više od polovine te pomoći namenjeno je Somaliji, dok će ostatak biti razdeljen Etiopiji, Keniji i Ugandi.

Dok je juče obilazio jedan logor za raseljene osobe u glavnom gradu, Mogadišu, somalijski predsednik Šeik Šarif Šeik Ahmed rekao je da hrane ima toliko malo da je u njegovoj zemlji 'zapravo zavladala glad'.

Agencija UN za izbeglice, UNHCR, saopštava da su joj potrebne veće bezbednosne garancije od strane somalijskih pobunjenika, da bi mogla da isporučuje ogromnu pomoć neophodnu toj zemlji.

Militantna grupa Al-Šabab saopštila je da pozdravlja povratak humanitarnih organizacija, mada im je pre više od godinu dana zabranila ulazak u svoja uporišta u centralnoj i južnoj Somaliji.

XS
SM
MD
LG