Linkovi

Nada za obolele od Alchajmera


Nada za obolele od Alchajmera
Nada za obolele od Alchajmera

Administracija predsednika Obame je protekle nedelje odobrila 50 miliona dolara za nastavak istraživanja Alchajmerove bolesti. Naučnici ističu da im najnovija saznanja o shvatanju uzroka i napredovanja te bolesti pružaju novu nadu da bi delotvoran tretman ili čak lek mogao da bude pronadjen.

Naučnici koji rade na otkrivanju misterije Alchajmerove bolesti oduševljeni su rezultatima dve najnovije studije. Obe pružaju veoma važan uvid u način na koji se bolest širi kroz mozak.

Gaj Ejkin je potpredsednik Američke zdravstvene fondacije koja je pomogla u finansiranju jedne od studija. On kaže da je studija ustanovila da napredovanje Alchajmerove bolesti zavisi od prenošenja jednog abnormalnog proteina poznatijeg kao tau proteina.

Kroz naš mozak, jedna ćelija može da prenese tau protein na drugu i zatim će ta sledeća ćelija da se razboli i prenese tau protein na sledeću i tako redom. I to zapravo počinje da objašnjava kako mi vidimo razvoj Alchajmerove bolesti.“

Ejkin objašnjava da se svaki istraživački napor ne završi velikim otkrićem ali da objedinjena saznanja iz svih ranijih studija o Alchajmeru, u kojima su korišćeni ljudi i životinje, predstavljaju mnogo jasniju sliku o tome na koji način bolest razara mozak.

„Kod Alchajmerove bolesti uništavanje tkiva dešava se u vidu spirale i postepeno napada motorne funkcije, kao i delove mozga za emocije i druge senzorne mehanizme i na kraju savladava ceo mozak.“

Druga veoma važna studija, koju su sproveli doktor Vilijem Džegast i njegove kolege sa univerziteta Berkli u Kaliforniji, ustanovila je da se kod ljudi, čija dnevna rutina uključuje stimulisanje mentalnih aktivnosti, kao što su čitanje, pisanje ili rešavanje zagonetki, razvije manje amiloidnih naslaga u mozgu koje predstavljaju znak Alchajmerove bolesti.

„Ustanovili smo da što su osobe bile više kognitivno aktivne, imale su manje amiloida u mozgu“, navodi doktor Džegast.

A, još jedna nedavna studija pokazala je da te naslage amiloida mogu da počnu da se formiraju i u mladjim godinama, a ne samo u starijim kako se ranije verovalo. Doktor Brajan Eplbi nije učestvovao u studiji ali tretira pacijente koji imaju demenciju na Klivlendskoj klinici.

„Možda ćemo moći da učinimo nešto mnogo ranije u životu kako bismo sprečili taj proces“.

Doktor Frensis Kolins, direktor Nacionalnih instituta za zdravlje veruje da su istraživanja Alchajmerove bolesti veoma važna ali da je i dalje potrebno preći dugačak put pre nego što bolest bude potpuno shvaćena.

Imamo početak molekularne slike. Ne želim da kažem da smo povezali sve druge delove.“

Neki od ovih delova mogli bi da se pronadju u 50 do 80 supstanci za tretiranje Alchajmerove bolesti koje se trenutno ispituju. Naučnici se nadaju da će bar neke od tih supstanci pomoći u usporavanju ili zaustavljanju bolesti, tako da dijagnoza Alchajmera neće više značiti smrtnu presudu.

XS
SM
MD
LG