Linkovi

Kraj protesta u Hongkongu


Policija u Hongkongu uklanila je kamp u centralnom mestu okupljanja demonstranata, zbog kojeg su glavne ulice grada bile blokirane više od dva meseca.

Policija je upozorila demonstrante da „momentalno napuste“ ulicu u Kozvej Beju. Mala grupa lidera protesta uzvratila je uzvicima „Mi ćemo se vratiti“, ponovivši svoj zahtev da šef izvršne vlasti Hong Konga, Leung Čun-jing podnese ostavku.

Demonstranti zahevaju izmenu izborne regulative, radi održavanja punih demokratskih izbora u ovoj poluautonomnoj kineskoj teritoriji.

„Prilično sam optmističan. Iako su protesti okončani, naša borba za pravu demokratiju se nastavlja. Verujem da će budući zakonodavni savet promeniti revidirani paket Centralne vlade. A, narod Hong Konga nastaviće borbu za demokratiju“, kaže jedan učesnik protesta.

Peking zahteva da svi izborni kandidati prvo prođu proces provere i odbacuje zahteve demonstranata. Policija je još u četvrtak raščistila glavno mesto protesta u distriktu Admiralti, pošto je pritvorila lidere protesta i prodemokratske zakonodavce.

XS
SM
MD
LG