Linkovi

Dogovor demonstranata i vlasti u Hongkongu


Lideri prodemokratskih studentskih demonstracija u Hongkongu uspostavili su okvir za pregovore sa vladinim zvaničnicima o političkim reformama koje traže.

Inače radnici koji rade u javnoj upravi Hong Konga vratili su se na posao u vladine službe danas, dok pro-demokratski protesti polako jenjavaju. Prethodno su se pro-demokratski aktivisti u Hong Kongu sukobili sa grupom građana, protivnika demonstracija.

Besna grupa građana Hongkonga pokušala je na silu da rastera pro-demokratske aktiviste sa ulica. Sukobi su se zatim proširili i do četvrti Mong Kok, jedne od najprometnijih delova grada sa brojnim prodavnicama.

Grupa građana, koji su se identifikovali kao radnici i vlasnici okolnih lokala, opkolili su demonstrante, uglavnom studente. Oni su zatim pokušali da sruše šatore i barikade, koje su demonstranti postavili pre skoro nedelju dana kada su zauzeli brojne delove centralnog Hongkonga.

Policija je ofromila kordon oko studenata i apelovala na obe strane da ostanu mirni. Džo Li, radnik kaže da radni narod širom Hongkonga želi da se demonstracije koje su im poremetile poslove i život – završe.

“Ljuti smo. Dolazimo sa svih strana, iz svake četvrti jer smo ljuti. Sve su poremetili u poslednjih nekoliko dana”.

Studenti, učesnici demonstracija bili su iznenađeni ovim neočekivanim napadom. Jedna devojka se onesvestila te joj je pružena lekarska pomoć. Druga je bila zaprepašćena količinom besa koji su ispoljili njeni sugrađani.

Pobornici pro-demokratskog pokreta obećali su da će okupirati Hongkong dokle god vlada ne raspiše slobodne izbore na kojima neće učestvovati isključivo kandidati koje je izabrao zvnični Peking – što je trenutno slučaj. Džek Fung kaže tvrdi da se neće povući.

Ovde smo jer želimo da se borimo za pravu demokratiju. Okupiramo ulice jer želimo da se borimo za pravu demokratiju. Postoje druge ulice koje građani mogu da koriste”.

Lideri pro-demokratskih protesta u Hongkongu napade nazivaju “organizovanim” te su prekinuli razgovore sa predstavnicima vlasti o prekidu demonstracija.

XS
SM
MD
LG