Linkovi

Borba protiv širenja terorizma internetom

  • Elizabet Li

Petorica optuženih da su se internetom povezali sa teroristima u Pakistanu

Internet olakšava komunikaciju ideja svih vrsta – uključujući ideje terorista i drugih ekstremista. Ovde u Sjedinjenim Državama, Federalni istražni biro saradjuje sa lokalnim političarima u sprečavanju širenja ekstremizma putem interneta.

Sadžad Ahmed poznaje sport – kao i lokalne mladiće, sa kojima radi u muslimanskoj zajednici u Dalasu, poznatoj kao Centar ADAMS. Ahmed kaže da je deo njegovog posla upoznavanje tinejdžera sa opasnostima modernog društva – drogama, kriminalu, pa čak i internetu.

"To je veliki izvor podataka, ali može i da vas uvali u nevolje", kaže Ahmed.

Na primer, kada mladi u traganju za nekim ciljem padaju pod uticaj ekstremističke ideologije.

"Ne morate da putujete avionom. Preko kompjutera možete da zaštitite pojedince kada kontaktiraju sa ljudima širom sveta", smatra Bret Hovington, šef odeljenja FBI-a za odnose u lokalnim zajednicama.

Petorica Amerikanaca iz okoline Vašingtona optuženi su da su se putem interneta povezali sa ekstremistima u Pakistanu i osumnjičeni su za terorizam. U drugom slučaju, jedna Amerikanaka je optužena da je na internetu regrutovala ljude za terorističke akcije. Takvi slučajevi zabrinjavaju američke zakonodavce.

"Internet je alatka koju teroristi koriste za komunikaciju, regrutaciju, planiranje, udruživanje, pripreme, obuku i izvršenje terorističkih zavera", objašnjava Čarli Dent, republikanski kongresmen iz Pensilvanije.

Bret Hovington, FBI
Bret Hovington, FBI

Na jednom pretresu u Kongresu o domaćem terorizmu, agent Hovington je rekao da je formiranje bliskih veza sa lokalnim zajednicama ključno za sprečavanje ekstremizma - "Teško je identifikovati teroristu koji deluje sam. To je gotovo nemoguće postići bez pomoći zajednica i gradjana koji mogu da identifikuju takve pojedince.“

Jedan od načina za izgradnju poverenja je saradnja sa njima preko jedne od 56 građanskih akademija FBI-a. Polaznici u njima predstavljaju presek zajednice. Predsednik Centra ADAMS, Faruk Said;

"U ovoj zajednici se veoma negativno gleda na FBI", priča predsednik Centra ADAMS, Faruk Said.

Said dodaje da pohadjanje gradjanske akademije omogućava bolje razumevanje FBI-a i uči polaznike korisnim savetima koje mogu da prenesu zajednici - "Neke od stvari koje sam naučio na tom kursu je da kompjuter ne treba držati u spavaćoj sobi već u kuhinji, gde možemo da vidimo šta deca rade.“

Ali to je samo jedna strana. Gradjani i agenti se slažu da poverenje mora da bude uzajamno.

"Zajednice vas daleko bolje prihvataju kada pokažete da ne znate sve o njima već ih pozivate da budu vaši partneri, da vas nauče svojim običajima", smatra Bret Hovington iz FBI-a.

"Zalažem se za partnerstvo sa FBI-om ne samo na nivou zajednice, već na nivou radnih mesta", zaključuje Said.

On kaže da ohrabruje mlade iz Centra ADAMS da razmisle o zapošljavanju u FBI-u kako bi osnažili veze muslimanske zajednice sa pripadnicima agencija za sprovođenje zakona.

XS
SM
MD
LG