Linkovi

Praznična tradicija na udaru


Gužve u prodavnicama nakon praznika Dana zahvalnosti (arhivski snimak)
Gužve u prodavnicama nakon praznika Dana zahvalnosti (arhivski snimak)

Prodavnice koje su nekada bile zatvorene praznikom, sada su otvorene kako bi se što više prodavalo i mnogima se to ne dopada.

Amerikanci danas slave Dan zahvalnosti – Thanksgiving - jedan od najvećih praznika kada se porodica i prijatelji okupljaju oko bogate trpeze u znak zahvalnosti za sve što imaju. Međutim neki segmenti praznične tradicije su poslednjih nekoliko godina na udaru kritike.

Zanemarimo tradicionalno okupljanje rodbinei prijatelja oko trpeze uz pečenu ćurku. Za neke je Dan zahvalnosti znak da počinje sezona prazničnih rasprodaja i kupovine. Iako to neki nazivaju odstupanjem od tradicije, mnogi potrošači u potrazi za velikim rasprodajama kažu da jedva čekaju da počne.

“Razumem obe strane, ali pošto želim da iskoristim priliku da kupujem po povoljnijim cenama i ja ću za praznik u šoping", kažu neki od kupaca.

Ali onima koji rade za praznik to nije zabavno.Doni FIšer, koja je zaposlena u robnoj kući K-mart, rečeno je da mora da dođe na posao ili snosi posledice. Ona smatra da to nije fer.

“Nemam izbora. Srce mi se cepa jer se sve svodi na profit, a ne Dan zahvalnosti”.

Njena ćerka Džulijen pokrenula je peticiju na internet kojom se od K-marta traži da na Dan zahvalnosti dozvoli slobodan dan zaposlenima, kako bi i oni mogli da budu sa porodicom. Peticija ima nekoliko hiljada potpisa, a većina ljudi sa kojima smo razgovarali se izgleda slaže s tim.

“To je nacionalni praznik u kome bi svi trebalo da uživaju !”

Neki pak kažu da je to prilika da se zaradi više, ali se skoro svi slažu da bi o tome trebali da odluče sami zaposleni.

“Dodatne pare su sigurno dobro došle, ali bi to da li hoćete da radite ili ne trebalo da bude stvar izbora, a ne da se neko uslovljava”.

Za Božić i Dan zahvalnosti Amerikanci najviše putuju. I dok prodavci insistiraju da raniji početak prazničnih rasprodaja više odgovara kupcima, drugi tvrde da gužve i histerija nisu vredne ušteđenih para. Stefan Brobek iz Američke potrošačke federacije, nezvanično kaže da veruje da bi praznične rasprodaje trebalo da počnu posle Dana zahvalnosti.

“Ne znam da li je to problem za većinu Amerikanaca, ali moj jeste, jer ja nemam adekvatnu priliku da podelim svoju zahvalnost za praznik“.

Očekuje se da će ove godine, Amerikanci za poklone tokom praznične sezone potrošiti 600 milijardi dolara, odnosno četiri odsto više nego prethodne. Kejmart, Mejsis i Volmart su samo neke u nizu prodavnica, u kojima su velike rasprodaje i koje će biti otvorene tokom praznika u želji da se domognu što većeg profita.

XS
SM
MD
LG