Linkovi

Vilijamsburg oživljava ranu američku istoriju


Vilijamsburg oživljava ranu američku istoriju

Grad Vilijamsburg u Virdžiniji, predstavlja jednu od najpopularnijih istorijskih atrakcija u Sjedinjenim Državama. Osnovan u 17. veku, Vilijamsburg je jedno vreme bio glavni grad kolonije Virdžinije i poprište nekoliko istorijskih događaja tokom američkog rata za nezavisnost.

Ulice Vilijamsburga izgledaju isto onako kako su izgledale leta 1781. godine, kada su ga - pred kraj američkog rata za nezavisnost – okupirali britanski vojnici. Britanci su tu ostali svega sedam dana i izmarširali iz grada 4. jula, tačno pet godina pošto su američke kolonije prvi put proglasile nezavisnost. Tim Satpin je direktor istorijskih programa u kolonijalnom Vilijamsburgu.

Ovo je verovatno početak onoga što su danas Amerikanci. Počeli smo kao britanska kolonija, postali smo malo čvršći, polako se udaljavaili od britanskih predaka i postali Amerikanci, upravo ovde u Vilijamsburgu“.

Tri stotine pedeset glumaca izvodi dramatizaciju bitanskog vojnog prisustva u gradu – podiže logore i maltretira koloniste, u cilju oživljavanja amtosfere od pre 200 godina. Taj tradicionalni događaj svake godine privlači hiljade turista i zaljubljenika u istoriju. Karl Kavano i njegova porodica su došli iz Nju Džerzija da prisustvuju proslavi.

Hodamo stopama Džordža Vašingtona, vidimo sve što su oni videli. Osećate vrućinu i mirise, vidite zgrade. Sve onako kako je bilo pre 200 ili 300 godina. To je odlična prilika da se nešto nauči i istovremeno uživa u tome“.

Kolonijalni Vilijamsburg sastoji se od 120 hektara autentičnih i restauriranih zgrada i važnih objekata iz perioda američke revolucije, pa čak i pre toga – kada su prvi britanski doseljenici osnovali plantaže i kasnije izgradili koloniju. Posle rata, grad je propao, ali ga je, početkom dvadesetog veka, obnovio milijarder Džon D. Rokfeler, kako bi očuvao atmosferu i ideale Amerike iz 18 veka. Klajd Holman je gradonačelnik.

Mislim da veliki broj ljudi vidi Vilijamsburg kao muzej. I to jeste tako, s tim da je on u stvari živi muzej. Idete niz ulicu i u gradu ste iz doba revolucije, to je najbolje što muzej može da pruži. Potom idete na pijacu i doživljavate mali gradić u Americi. Ovde je sve to dostupno“.

Tri miliona posetilaca koji svake godine prođu ulicama Vilijamsburga doživljavaju ne samo život iz doba mlade Amerike, već i borbu male, nove zemlje za sopstveni identitet.

Mislim da je fantastično to što postoji mesto poput ovog, u koje deca i svi ostali iz Amerike i širom sveta mogu da dođu i vide gde je demokratija nastala i gde se razvijala tokom istorije i vremena“.

Pored toga što je istorijsko mesto, u Vilijamsburgu se nalazi jedan od najstarijih univerziteta, Koledž Vilijem i Meri. Vilijamsburg je deo istorijskog trougla, koji obuhvata naselje Džejmstaun osnovano 1607. i bojno polje Jorktaun, na kojem je okončan američki rat za nezavisnost.

Što je najvažnije, Vilijamsburg je mesto na kojem su prvi Amerikanci odlučili da izgrade novo društvo, zasnovano na jednakosti i slobodi.

XS
SM
MD
LG